Noe å lære av

Møtet med mennesker i krise.

Å møte mennesker i krise

I disse møtene finnes ingen manualer, rutiner, teknikker eller riktige ord. Det finnes blikk, stemmer og en varsom hånd. Noen ganger er dette det viktigste.

Publisert Sist oppdatert
Fra Ambulanseforum nr. 4 2020. Skrevet av Heidi Wittrup Djup, psykologspesialist og daglig leder ved Klinikk for krisepsykologi.

Da jeg var fjorten år, døde faren min av kreft. Til tross for at behandlingsforsøket var avsluttet og han var svært svekket av sykdommen, opplevde jeg å være fullstendig uforberedt da ordene «Han er død» kom. Jeg løp opp trappen mens jeg ropte «NEI, stopp!», i håp om at det ville ha noe å si. Som om jeg kunne holde ham tilbake, eller få virkeligheten til å ta hensyn til at jeg ikke var klar for å miste ham.

Men han var død. Livet mitt slik jeg kjente det, var over. Skriket mitt da jeg falt sammen mot gulvet, føltes ikke som mitt eget. Luften var annerledes. Jeg måtte ut for å klare å puste, og følte at beina mine gikk uten meg. At kroppen min ikke lenger hang sammen. At jeg ikke fantes noe sted.

Først da noen holdt rundt meg etter uvisst hvor lenge, kjente jeg at jeg ikke var alene. Med sterke armer rundt meg, følte jeg en slags ro over at han ikke lenger skulle lide. Selv om min smerte fortsatte der hans sluttet, skulle jeg tåle dette så lenge han slapp.

Abonnementstilbud

Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet

PLUSS
49,-
Første måned

Ordinært abo 79,- etter først mnd.

BESTILL

PLUSS
599,-
12 mnd.

Abonnentet gir tilgang til alle nettsaker

BESTILL

STUDENT
199,-
Første året

Fornyelse: 275 i året. Tilgang til alle nettsaker

BESTILL

Powered by Labrador CMS