Medieklipp

Svensk ambulanse.

Sverige: Benytter videooverføring i vurdering av slagpasienter

Tolv ambulanser er med i et video-prosjekt med mål om å gi raskere behandling til slagpasienter i Västra Götaland.

Publisert Sist oppdatert

I et nytt ambulanseprosjekt i den svenske regionen Västra Götaland, testes ut muligheten for å fjerndiagnostisere hjerneslag med hjelp av videokamera - og dermed raskere avgjøre hvilken behandling som er best for pasienten. Dette skriver nyhetssiden Sveriges Television.

Tid er avgjørende når det kommer til behandling av hjernesla. Desto raskere du kan fjerne en eventuell blodpropp jo bedre.

Derfor har tolv svenske ambulanser i Västra Götaland siden 2019 vært utstyrt med videokameraer for å se om man kan få pasienter til riktig sykehus og få riktig behandling raskere.

Videooverføring

Kameraene er plassert slik at en nevrolog ved Sahlgrenska universitetssykehuset kan se pasienten og samtidig snakke med ambulansesykepleieren som utfører ulike nevrologiske tester på pasienten.

Testene baserer seg på blant annet motorikk, koordiansjon og leseforståelse. Nevrologen kan da få en ide om hvor stort hjerneslaget er, i hvilken del av hjernen den er lokalisert og deretter bestemme hvilken behandling som er best for pasienten.

– Målet er at pasientene skal komme til riktig behandling så raskt som mulig og dermed øke sannsynligheten for å bli helt frisk, sier nevrolog Annika Nordanstig.

Kan spare dyrebar tid

Er det en liten propp kan den behandles med blodproppløsende middel og da må pasienten til nærmeste akuttsykehus.

Hvis tilstanden er mer alvorlig bør pasienten gå til Sahlgrenska, som er eneste sykehuset i regionen som innehar kompetanse for å kunne utføre trombektomi.

– Vi kan spare inntil en time ved å få det klart for oss tidlig hvor alvorlig tilstanden er og hvem som skal til Sahlgrenska eller ikke, sier Annika Nordanstig.

Prosjektet med de tolv ambulansene skal pågå ut dette året. Deretter bør det evalueres og eventuelt innføres i større grad.

– Min vurdering er at dette er et godt verktøy, sier Nordanstig.

Les hele saken på nettsidene til Sveriges Television.

Powered by Labrador CMS