Medieklipp

Dansk ambulanse.

Måtte vente en time på ambulanse - pasienten fikk hjertestans

Ringte til sammen fem ganger til nødmeldesentralen da en eldre mann falt og slo seg alvorlig på gaten. Først da han fikk hjertestans kom det hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Danske Camilla Krogh Østrup vente på en time på ambulanse da hun prøvde å hjelpe en eldre mann som hadde falt på gaten og hadde slått hodet, skriver den danske nyhetssiden TV 2 Lorry.

Hendelsen skjedde i den danske byen Frederiksberg tidligere i sommer. Mens Camilla venter i bilen sin på rødt lys, krysser en eldre mann over fotgjengerfeltet da han plutselig faller om.

Han tar seg ikke for og faller med hodet først rett ned på sykkelveien. Han blir liggende.

Camilla blir vitne til et ubehagelig syn bak rattet.

– Jeg får panikk, men trykker på nødblinken og skynder meg ut. Mens jeg er på vei bort til mannen, ser jeg en ung mann komme løpende. Han snur den eldre mannen, sier hun til TV 2 Lorry.

Camilla kan se at mannen blør fra kinnet. Og hun bestemmer seg for å ringe det danske nødnummeret 112. Klokken er 09.28.

Dette er hennes første oppringning til alarmsentralen denne morgenen. En samtale som skulle vise seg å være den første i en lang rekke desperate forsøk på å få hjelp.

Ringer fem ganger uten å få hjelp

Mens flere kommer for å hjelpe, får Camilla Krogh Østrup beskjed om at en ambulanse er på vei. Men da hendelsen ikke ble betegnet som en nødssituasjon ettersom mannen er bevisst - blir ikke oppdraget prioritert.

20 minutter går. Men ambulansen har fremdeles ikke dukket opp. Camilla spør derfor de andre om hun bør forsøke å ringe nødnummeret en gang til. Det er de er enige om at hun burde.

Klokken er 09:53, da Camilla ringer nødnummeret for andre gang.

– Mannen som svarer for sentralen kan umiddelbart huske plasseringen vår så snart jeg har sagt at det er en eldre mann som har falt.

I mellomtiden begynner den skadde å riste på armer og ben. Ifølge Camilla Krogh Østrup blir han verre, og de bestemmer seg klokken 10.13 for å ringe 112 for tredje gang.

Fikk hjertestans

12 minutter senere ser Camilla ambulansen i krysset overfor. Den står og venter på rødt lys.

– Vi beroliger den eldre mannen med at ambulansen er her nå. Han har blitt verre og kan nesten ikke sette seg opp.

Men når det blir grønt lys for ambulansen, slår den på blålys, tar en U-sving og kjører bort fra plassen. Ambulansen har blitt omdirigert til et annnet oppdrag.

Plutselig hører Camilla en skremmende setning bak seg.

"Vi trenger hjelp nå, han dør", roper en av de andre hjelperne.

På dette tidspunktet har mannen fått hjertestans.

Mens menneskene rundt prøver å redde livet hans med hjerte- og lungeredning, ringer Camilla desperat nødnummeret to ganger til. Det skjer klokken 10.27 og 10.29. Så litt over en time etter at hun først ringte etter hjelp.

Tilfeldig at hjelpen kommer

Heldigvis kommer en politipatrulje forbi og ringer ambulanse gjennom systemet deres. Den eldre mannen får endelig hjelp - en time senere.

I dag, nesten en uke senere, er Camilla fortsatt preget av den voldelige opplevelsen.

– Jeg er sjokkert over at det er slikt går an, sier hun til TV 2 Lorry og fortsetter:

– Jeg kan ikke la være å tenke: "Hva om det var bestemoren min? Hva om det var barna mine?"

Mandag har TV 2 Lorry vært i kontakt med Region Hovedstadens beredskap, som bekrefter historien til Camilla Krogh Østrup. Samtidig opplyser de at de selv er i ferd med å undersøke forløpet og hendelsen.

Les om hendelsen på TV 2 Lorry sine nettsider.

Powered by Labrador CMS