Medieklipp

Ansatte vant i retten over Norsk Luftambulanse

Redningsmenn og piloter vant saken om virksomhetsoverdragelse i Borgarting lagmannsrett.

Publisert Sist oppdatert

Parat-advokat Christen Horn Johannessen sier lagmannsretten har gitt arbeidstakerne fullt medhold, ifølge Brønnøysunds Avis (krever innlogging).

Ni av saksøkerne som har fått jobb i Norsk Luftambulanse får anerkjennelse for den kompetansen de har med seg fra forrige arbeidsgiver.

Lagmannsrettens gir samtidig to andre saksøkere rett til å få sine arbeidsforhold overført til Norsk Luftambulanse.

Dette skriver Parat i en pressemelding.

Bakgrunnen for saken er at Norsk Luftambulanse, som arbeidsgiver, ikke ville anerkjenne at reglene om virksomhetsoverdragelse kom til anvendelse etter at selskapet nå har overtatt virksomheten til Lufttransport Rotor Wing.

– Norsk Luftambulanse ble arbeidsgiver for disse elleve ansatte i forbindelse med at selskapet overtok operatøransvaret for luftambulansetjenesten med helikopter i Ålesund, Brønnøysund og Tromsø, sommeren 2018. Nå har Borgarting lagmannsrett, i en enstemmig dom, gitt ansatte rett til å ta med seg rettigheter og plikter fra tidligere arbeidsgiver, sier Horn Johannessen.

Anbud skaper usikkerhet

Han sier luftambulansetjenesten jevnlig legges ut på anbud, en prosess som skaper usikkerhet for virksomheten og ikke minst usikkerhet for ansatte som risikerer å miste jobben.

– Reglene om virksomhetsoverdragelse skal verne arbeidsforhold knyttet til at en virksomhet videreføres, men av ny arbeidsgiver. Typisk etter en anbudsprosess. Ryddighet rundt en slik prosess gjør at den som mister anbudet slipper å gå til oppsigelser, og ny arbeidsgiver overtar ansatte med god kompetanse. Nå har Borgarting lagmannsrett fastslått at Norsk Luftambulanse ikke kan unndra seg ansvaret for tidligere ansatte, sier Parat-advokaten.

Leif Olstad er konstituert administrerende direktør i Norsk Luftambulanse AS.

– Det viktigste for NLA i denne prosessen er at vi har fått en avklaring av saken. Så syns vi det er leit at det har tatt for lang tid, det hadde vært bedre om dette var avklart allerede i anbudet, sier han til BA (krever innlogging).

Parat-lederen mener dette er en prinsipiell og viktig dom

Parat-leder Unn Kristin Olsen er glad for lagmannsrettens avgjørelse som slår fast mange av realitetene i slike anbudsprosesser.

– Vi ser at arbeidsgivere gang på gang forsøker å unndra seg arbeidsgiveransvaret i slike anbudsprosesser. Luftambulansetjenesten er en kritisk tjeneste, der det opplagt er et stort behov for at opparbeidet kompetanse videreføres, uavhengig av hvem som til enhver tid er arbeidsgiver og uavhengig av logoen på kjeledressen, sier Olsen.

Les mer om saken hos Brønnøysunds Avis her og her (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS