Legevakt

– Verken legevakt eller AMK tok meg seriøst – Jeg kunne dødd

Publisert Sist oppdatert

51 år gamle Monika Jansen hadde dobbeltsidig lungebetennelse, ørebetennelse og hjernehinnebetennelse med væskeansamling i hjernen samtidig. – Jeg føler jeg ikke ble tatt serøst av verken AMK eller legevakta, sier hun til Halden Arbeiderblad (krever innlogging).

Nå har hun sendt klage tilakuttmedisinskkommunikasjonssentral (AMK), Halden legevakt og pasientombudet.

– Det har jeg gjort i et håp om at andre ikke skal oppleve det samme som meg. Det er derfor jeg også går ut i avisa med historien min, sier Monika Jansen.

Må bruke rullator

Halden Arbeiderblad treffer Monika Jansen hjemme på Østre Lie sammen med søsteren hennes, Gina Hansen.

Monika Hansen har kommet hjem etter å ha ligget på sykehuset på Kalnes i 14 dager og bodd hos slektninger. Fem av dem var på overvåkning, med døgnvakt.

Helsa er satt tilbake. Nå må hun bruke rullator når hun beveger seg utendørs blant annet på grunn av dårlig balanse. Og hun leter etter ord iblant.

– Jeg har fått beskjed om at det vil ta to til seks måneder før jeg er helt bra igjen, sier 51-åringen.

– Skremmende at ambulansen ikke kom

Så begynner hun å fortelle hva som skjedde torsdag 26. april 2018:

– Da var jeg i veldig dårlig form. Da hadde jeg allerede vært i dårlig form i et par uker. Jeg hadde vært hos fastlegen min og sjekket om det var lungebetennelse, men prøvene da ga ikke noe utslag. Da jeg våknet 26. april, var formen enda verre.

– Jeg skalv som ett aspeløv, var veldig lyssky, og skjønte selv at her var det noe alvorlig galt. Da jeg satt meg ned for å ringe etter ambulansen, så følte jeg rett og slett at jeg forsvant fra min egen kropp.

– Jeg fikk snakket med AMK, og de ville at jeg skulle sjekke temperaturen min. Da fortalte jeg at jeg hadde et gammelt termometer, som jeg ikke stolte på, men jeg siden jeg skalv såpass som jeg gjorde, så var det ikke vanskelig å forstå at temperaturen min var veldig høy.

– Det som ambulansen gjorde etter denne samtalen, er noe som fortsatt skremmer meg den dag i dag. De valgte å ikke hente meg, men de satt meg heller over til legevakta i Halden kommune.

– Jeg kan forstå at ambulansen var skeptiske, siden jeg ikke fikk målt temperaturen min, men de kan jo ikke ta denne bedømmelsen kun over telefonen. Jeg fortalte også at generell allmenntilstand var veldig dårlig. De skulle ha kommet hjem til meg, for å faktisk sjekke situasjonen min. Det er deres plikt. Hallo, det endte med at jeg måtte sette meg bak rattet å kjøre bil selv. Jeg synes det er helt utrolig.

– Jeg synes det er bedre AMK sender ut en ambulanse for mye enn en for lite. Jeg ringte jo ikke for moro skyld, sier Jansen.

Ble henvist til lege

Monika Jansen forteller at hun var i kontakt med legevakta rundt klokka halv ti torsdag formiddag. Hun opplevde å bli behandlet dårlig og uhøflig.

– Den jeg snakket med var rett og slett uhøflig, og sa det var veldig dumt av meg å ha fastlege i en annen kommune. Fastlegen min holder til i Rakkestad. Det er en fastlege jeg har hatt så lenge jeg kan huske. Rakkestad er heller ikke så langt unna. Derfor har jeg valgt å fortsette med denne legen, da jeg er veldig fornøyd. Selv om jeg nå bor i Halden igjen, sier hun.

– Den jeg snakket med på legevakta sa at jeg kunne få en time hos en lege her i Halden kl. 12.00 samme dag. Den jeg snakket med var også veldig opptatt av at jeg ikke hadde målt temperaturen min, men det hjalp ikke at jeg fortalte at jeg skalv såpass som jeg gjorde og at allmenntilstanden min var generelt veldig dårlig.

Satte seg i bilen og kjørte

– Jeg følte at jeg rett og slett ikke kunne vente så lenge, så jeg valgte å ringe legesenteret mitt i Rakkestad, og de ba meg om å komme rett opp. Da satte jeg meg i bilen, og hentet søsteren min, rett og slett fordi jeg følte meg såpass dårlig. Vi fikk kjørt ett lite stykke, før jeg måtte be søsteren min om å ta over, fordi jeg følte at det kom til å gå galt.

– Resten av kjøreturen husker jeg ikke engang. Jeg har bare blitt fortalt i etterkant av søsteren min at jeg satt og duppet av hele veien til Rakkestad, forteller hun mens søsteren bekrefter det og hele historien.

– Jeg husker heller ikke at jeg var hos legen, eller at jeg ble hentet i en ambulanse der. Søsteren min har fortalt at mens jeg var inne hos legen, og legen prøvde å snakke med meg, så snakket jeg bare om tall og tavler, noe som ikke var logisk i den situasjonen i det hele tatt.

– Der ble det ringt etter ambulanse. Rød tur. Ambulansen kom, sier søsteren.

Les mer om saken hos Halden Arbeiderblad (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS