Innenriks

PCI-tilbud i Bodø blir ett år forsinket

Publisert Sist oppdatert

Helse Nord har bestemt seg for å vente med å åpne det nye PCI-laboratoriet i Bodø til oppussingen av høyblokka ved Nordlandssykehuset er ferdig, melder NRK Nordland.

Helseforetaket vurderte å bygge midlertidige lokaler for det nye hjertebehandlingstilbudet ved Nordlandssykehuset i Bodø, men kostnadene ble vurdert som for høye. Det betyr at åpningen av PCI-laboratoriet blir utsatt til slutten av 2019.
Dermed må hjertepasienter i Nordland vente ett år ekstra før de kan få behandling ved Nordlandssykehuset.
– Ventetida skal brukes godt. Arbeidet for å rekruttere nye hjertespesialister til Bodø er i rute, sier overlege og hjertespesialist Anders Hovland ved kardiologisk avdeling på Nordlandssykehuset.
Det er om lag 1.600 hjerteinfarkt i året i Nord-Norge. De alvorligste hjerteinfarktene bør behandles innen to timer. PCI-behandling går ut på at en slange føres inn til den tette blodåra i hjertet og blokkes ut ved hjelp av en ballong.
Men hvor rask behandling pasientene får, avhenger i altfor stor grad av hvilket sykehus de legges inn på. I Nord-Norge er det i dag kun Universitetssykehuset i Tromsø som tilbyr PCI-behandling.
Derfor må nær 600 akutte hjertepasienter i Nordland hvert år fraktes til Tromsø for avansert undersøkelse og behandling. Dette utgjør hvert fjerde oppdrag ambulanseflyene har i Nord-Norge i løpet av ett år.
Hjertelegene ved Universitetssykehuset i Nord-Norge har vært negative til ei ordning hvor operatørene må pendle til Bodø for å hospitere ved Nordlandssykehuset.
Hovland tror utsettelsen er bra både for Bodø- og Tromsø-miljøet.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS