Innenriks

Ingvild Grønnerud.

Kavalkade: Hva skjedde i 2018?

Publisert Sist oppdatert

Ny utdanningsmodell på høring. Ny ambulansesjef i Innlandet. Hjertestarterregisteret lanseres. Det gjør også den nasjonale dugnaden: Sammen redder vi liv. Vi går inn i et nytt tiår. Ambulanseforum har bladd gjennom tidligere numre. Hva var i nyhetsbildet i fjor? Hvordan har utviklingen vært?

Kavalkade – hva skjedde i 2010, 2011 og 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017?
Les også: Hvilke fem ting ble spådd i 2010 - hva ble realitetene?
1. Ny utdanningsmodell for ambulansefaget på videregående på høring. Det foreslås en femårig modell med to år skole, hvorav et år på helsefagarbeider, og tre år lærlingtid. Utdanningsinstitusjonene ønsker for det meste omvendt: tre år skole inkludert påbygg som gir studiekompetanse, og to år læretid som før. Etter denne disputten blir det stille.
2. Paramedic får en norsk betegnelse: Heretter skal det hete paramedisiner. Det er Norsk Språkråd sin klare anbefaling.
3. Podkasten «Du puster for fort» i regi av Ole Kristian Andreassen, paramedisiner ved Oslo universitetssykehus lanseres i februar.

4. Sykehuset Innlandet får ny ambulansesjef fra 1. april. Ingvild Grønnerud er den andre kvinnelige ambulansesjefen i Norge.
5. Hjertestarterregisteret lanseres 3. april. Den skal hjelpe landets AMK-sentraler å lokalisere utplasserte hjertestartere, slik at bystanders kan dirigeres til nærmeste hjertestarter ved en potensiell hjertestans.

6. Helse Midt-Norge arrangerer regionalt ambulansemesterskap på Stjørdal i mai. Nord- og Sør-Trøndelag er representert.

7. Norsk Luftambulanse overtar alle legehelikopterbaser i landet og faser inn 12. nye legehelikoptre fra 1. juni.
8. Luftambulansekrisen del 1 starter på vårparten etter at Babcock ikke tilbyr alle flygerne i flyambulansen jobb videre, selv om de har godtatt et lønnskutt på 20 prosent.
9. Norsk Luftambulanse feirer 40 års-jubileum.

10. Bachelor i paramedisin starter opp ved Universitetet i Tromsø. Det var 1177 søkere på de 25 plassene til bachelorstudiet. Det førte til en fjerdeplass over de mest populære studiene i Norge dette året, ifølge universitetet.
11. Nasjonalt ambulansemesterskap arrangeres for andre gang i september. 14 lag deltar. Oslo universitetssykehus lag fra Lørenskog vinner.
12. Hjertebil i Kristiansand: Sørlandet sykehus starter et forskningsprosjekt sammen med Stiftelsen Norsk Luftambulanse, hvor man gjennom ultralyd og blodprøver også avdekker NSTEMI-pasienter som trenger akutt intervensjon.

13. Universitetssykehuset i Nord-Norge begynner med prehospital sepsisbehandling av pasienter med oppstart av antibiotika etter at blodprøver er sikret.
14. Den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv» lanseres. Den skal bidra til å redde flere liv i akuttkjeden, ved å øke kompetansen i førstehjelp i befolkningen generelt, og ved å forbedringer på AMK. Hjelp 113-appen oppgraderes til å vise innringers posisjon.
15. Norge bygger opp et NOR EMT-team som kan hjelpe til ved internasjonale kriser og katastrofer.
16. Redningshåndboka lanseres endelig: Håndbok for redningstjenesten. Systembeskrivelse – prinsipper.
17. Nytt anbud for robuste AMK-sentraler igangsettes nok en gang.

Powered by Labrador CMS