Fagstoff

Lege trodde akuttpasient hadde omgangssyke – når kvinnen skulle få prøvesvaret var hun død

Publisert Sist oppdatert

SVERIGE: En kvinne i 70-års alderen kom med ambulanse til akuttmottaket på Ystad med svimmelhet og oppkast, skriver Ystads Allehanda.

Kvinnen skulle få beskjed av legen om at hun bare hadde omgangssyke og at hun kunne dra hjem da hun ble funnet livløs.
Etter å ha kommet til akuttmottaket måtte kvinnen vente i flera timer før det ble gjort en legevurdering av tilstanden hennes. Da virket hun bedre og vurderingen ble at hun hadde omgangssyke.
Så ble hun altså funnet livløs.
Gjenoppliving ble prøvd, men hun kunne ikke reddes. Obduksjonen viste at hun var rammet av slag eller hjerteinfarkt.
– Det var en hjerneblødning og hun hadde også tegn til hjerteinfarkt. Hun hadde aldri brystsmerter, men svimmelhet og at hun følte seg dårlig. Ved siste kontroll var det bra med henne, så egentlig er det forbausende at hun ble funnet livløs, sier sjeflege ved Ystads lasarett, Katharina Ornstein.
Etter å ha gjort en Lex Maria-anmeldelse (tilsvarende 3-3) er det konstatert at akuttvirksomheten ikke har fulgt sine rutiner når det gjelder prioritering av pasienten. Legevurderingen ble forsenet, og det ble aldri tatt EKG.
– Det er ikke tilfredsstillende at det ikke ble tatt EKG. Vi beklager hendelsen og tenker på de nærstående, sier Katharina Ornstein.
En mulig årsak er at arbeidsbelastningen på akutten var høy da dette skjedde. Etter hendelsen er man selvkritisk fra sykehusets side og har endret rutinene.
– Vi har innført EKG på svimmelhet, så vi modifiserer hele tiden, sier sjeflege Katharina Ornstein.
Les mer om saken hos Ystads Allehanda

Powered by Labrador CMS