KRONIKK | Behandling på stedet

Bruk av prehospitale vurderingsenheter kan bidra til riktigere pasientflyt og redusert press på sykehus, skriver Astrid Karina Harring om en dansk studie.

Eneredder reduserer unødvendige sykehusinnleggelser i Danmark

En ny dansk enhet med én ambulansearbeider på vakt har avsluttet behandlingen på stedet for nesten én av tre pasienter. Målet er færre unødvendige sykehusinnleggelser, skriver Astrid Karina V. Harring fra OsloMet i denne kronikken.

Publisert Sist oppdatert

Økende etterspørsel etter akutt medisinsk hjelp fører til økt press på alle ledd i den akuttmedisinske kjeden. Men ikke alle pasienter trenger nødvendigvis å bli fraktet til legevakt eller sykehus. For å møte denne utfordringen har våre danske kolleger innført Prehospital Visiteringsenhet (PVU) – som er ganske (men ikke helt) lik for eksempel Oslo sin «eneredder» modell.

Det prehospitale forskningsmiljøet i Region Midtjylland har undersøkt hvordan dette fungerer i praksis, både fra pasientenes og ambulansepersonellets perspektiv. Studien er publisert i det anerkjente BMC Health Services Research og kan leses her.

Hvem er pasientene – og hva skjer med dem?

I løpet av ett år (april 2022-2023) behandlet PVU 1510 pasienter.

PVU behandlet pasienter i alle aldersgrupper, men de fleste var eldre (median alder: 60 år). I Danmark bruker de også medisinsk indeks, men de har fem hastegradsnivåer (A-E, hvor A er det mest akutte) i motsetning til våre tre nivåer (rød-gul-grønn). 84 % av utalarmeringene var vurdert som kategori B; akutte, men ikke livstruende problemer.

De vanligste oppdragene omhandlet nedsatt bevissthet, lammelser og svimmelhet (16,2 %), uklare symptomer (14,3 %), pustevansker (11,6 %), mage- eller ryggsmerter (10,4 %) og ulykker (9,9 %). I 41% av oppdragene ble pasienten over tatt av en ambulanse eller transportambulanse (for liggende pasienter uten behov for behandling).

I nesten en tredjedel av tilfellene (29 %) kunne PVUen avslutte behandlingen på stedet, uten at pasienten måtte videre til lege eller sykehus. Tidsbruken når pasienten ble igjen på stedet var i gjennomsnitt 49 minutter, på stedet.

Hva sier de ansatte?

Forskerne intervjuet både de på PVUen og de på AMK. De fortalte om både utfordringer og fordeler ved den nye måten å jobbe på. Fire hovedtemaer kom fram:

  1. Oppstarten hadde noen mangler, men ble stadig forbedret gjennom små justeringer.
  2. Pasient-sentrert tilnærming, og løsningene ble opplevd som gode både for pasienten og helsesystemet.
  3. Samarbeid lokalt og internt styrket ambulansepersonellet i rollen som fasilitatorer i helsevesenet– et bindeledd mellom pasient og øvrig helsehjelp.
  4. Fleksibel arbeidsflyt og faglig handlingsrom var viktig. Både PVU- og AMK personellet utrykte frustrasjon over retningslinjer som de opplevde begrenset eller forhindret dem fra å kunne ta selvstendige beslutninger. 

En del av framtidens helsetjeneste?

Studien tyder på at PVU kan være et nyttig tilskudd til dagens ambulansetjeneste – spesielt for pasienter som trenger rask vurdering, men ikke akutt innleggelse. Samarbeid, god kommunikasjon og tillit mellom ulike aktører gjør at ambulansepersonell kan gi mer målrettet og trygg hjelp.

Men for at slike tiltak skal fungere godt over tid, kreves det kontinuerlig tilpasning og at de ansatte får beholde sin faglige selvstendighet. Med stadig flere ikke-livstruende henvendelser til akuttjenestene, kan modeller som PVU bli en viktig del av løsningen.

Fakta om PVU-modellen i Danmark

  • PVUen har vært i drift siden mars 2022
  • Brukes primært på akutte og sub-akutte hendelser/oppdrag
  • Bemannet av én ambulansearbeider/paramedic, med ekstra opplæring med fokus på subakutt pasientbehandling
  •  Utstyrt som en vanlig ambulanse, men med ekstra utstyr for hurtigtester (POCT: point-of-care testing/technology) for eksempel CRP, laktat og elektrolytter.
  • Telefonliste med relevante samarbeidspartnere, som krisesentre og andre støttetjenester.
  • I drift syv dager i uken (07.00 til 19.00) og dekker hovedsakelig byen Aarhus.

Dette er en kronikk, og innlegget representerer skribentenes meninger. Hvis du ønsker å sende et debattinnlegg eller en kronikk, kan du sende her.

 

 

Powered by Labrador CMS