AKTUELT | Ambulansebelastning

Legevakta avlaster ambulansen: Suksess med Mosseregionens nye modell
På fire måneder ble over 340 hasteoppdrag håndtert i Mosseregionen – i sju av ti tilfeller rykket legevaktbilen ut i stedet for ambulanse. Over halvparten av pasientene fikk hjelpen på stedet. Blir dette en ny nasjonal modell?
1. januar 2025 startet Mosseregionens legevakt og AMK Oslo et banebrytende prosjekt med mål om å endre hvordan gule oppdrag håndteres. Tidligere gikk disse automatisk til ambulansetjenesten, noe som legger betydelig press på kapasiteten. I Mosseregionen varsler AMK Oslo nå først legevaktbilen, som vurderer om den skal rykke ut alene eller sammen med ambulanse, avhengig av situasjonens alvorlighetsgrad.
– Prosjektet har ført til en betydelig reduksjon i unødvendig ambulansebruk, sier Petter Hellerud, operasjonsleder hos AMK Oslo.
Statistikken taler for seg: På bare fire måneder rykket legevakten ut på 250 av 342 gule oppdrag. Over halvparten av pasientene, altså hele 54 prosent, ble ferdigbehandlet på stedet, uten behov for videre transport.
– Dette er ressurser spart, både for ambulansetjenesten og sykehusene, samtidig som pasientene får rask og god hjelp der de er, understreker Hellerud.
Krevende situasjoner, smartere løsninger
Legevaktsoverlege Ole Norden illustrerer prosjektets effekt med et hverdagslig, men talende eksempel:
– Tidligere måtte ambulanse hente eldre som hadde falt hjemme, kjøre dem til legevakt for undersøkelse og deretter hjem igjen. Nå kan legevaktlegen dra hjem til pasienten, gjøre vurderingen der og da, og spare både pasienten og helsetjenesten for tidkrevende og belastende transporter.
Han forteller om et ikke utypisk oppdrag som tegner et bilde av hele gevinsten:
– Når gamle Olga på 94 trykker på trygghetsalarmen etter et fall, pleide vi å sende ambulanse. Hun ble båret ned trappene, inn på legevakten, undersøkt. Deretter sendt hjem igjen. Nå møter vi henne i leiligheten, ser på boforholdene, gjør nødvendige vurderinger og avtaler med hjemmetjenesten hva de skal følge opp. Olga slipper et slitsomt sykehusbesøk, og vi frigjør ambulansen til mer kritiske oppdrag, sier Norden.
Økt beredskap i regionen
Prosjektet har ikke bare spart ressurser, det har også styrket den akutte beredskapen i regionen.
– Beredskapen vår er kraftig forbedret. Ambulansene holdes nå ledige til virkelig kritiske situasjoner. Dette gir raskere responstid der det virkelig gjelder, sier Hellerud.
Han understreker at dette er en direkte konsekvens av at legevaktbilen tar flere av de mindre akutte oppdragene.
Avdelingsleder Cecilie Feiner Høyland ved Mosseregionens legevakt er tydelig på hvem som er de største vinnerne i denne modellen.
– De eldre og psykisk syke, som ofte har komplekse behov, slipper nå unødvendige belastninger med transport. Legevakten kommer raskt ut, gjør vurderingene på stedet og starter behandling umiddelbart. Det gir både økt trygghet og bedre livskvalitet.
Dette har vist seg spesielt verdifullt for eldre skrøpelige pasienter som opplever transport som fysisk og mentalt belastende, samt for pasienter med alvorlige psykiske lidelser som kan avklares trygt på stedet, uten behov for politi- og ambulanseeskorte til legevakt.
Reduserte sykehusinnleggelser
Av de 250 oppdragene legevakten rykket ut på, ble 64 vurdert slik at pasienten trengte videre transport med ambulanse til sykehus eller annen institusjon, men uten mellomstopp på legevakten.
– Dette reduserer unødvendige transporter og avlaster både legevakten og akuttmottaket. Tidligere ville slike pasienter ofte blitt sendt til legevakt, for deretter å måtte rekvirere ny ambulanse videre til sykehus. Nå skjer vurderingen hjemme, og pasienten sendes direkte til riktig nivå i helsetjenesten, forklarer Norden.
Eline Røste Lunde, ansvarlig for legevaktbilen, peker på hvordan prosjektet også har effektivisert behandlingen.
– Legevaktlegene kan gjøre umiddelbare vurderinger og starte behandling raskere. Vi slipper tidkrevende telefonkonferanser med andre leger, og det sparer verdifull tid for pasienten.
Hun legger til at legevaktbilen ofte er nærmere hendelsene, og derfor kommer raskere frem enn en ambulanse som må frigjøres fra en annen oppgave.
Samarbeid i praksis
At prosjektet fungerer i praksis, fikk vi demonstrert under intervjuet på Moss legevakt. Midt i samtalen mottok legen et hasteoppdrag.
– Vi rykker ut uten ambulanse, svarer Norden rolig AMK før han gjør seg klar.
Meldingen gjelder en 97 år gammel pasient med mindre blodig oppkast. Et typisk gult oppdrag. Rask vurdering hjemme kan være avgjørende for å hindre unødvendig innleggelse. Også denne pasienten ble behandlet på stedet uten behov for videre transport av ambulanse.
Overraskende gode resultater
Prosjektet har gitt oppsiktsvekkende resultater på kort tid.
– Vi var optimistiske, men resultatene har overgått forventningene våre. Dette viser at kommunene må ta en mer aktiv rolle i å håndtere pasienter lokalt, sier Hellerud.
Han peker på at modellen representerer et viktig steg i retning av en mer bærekraftig helsetjeneste, særlig med tanke på fremtidens økte behov.
«Mossemodellen» har allerede fått nasjonal oppmerksomhet. Prosjektet er omtalt i regjeringens stortingsmelding om framtidens allmennlegetjenester og akuttmedisin utenfor sykehus, som et forbilledlig eksempel på prehospital samhandling.
– Vi deler gjerne våre erfaringer. Denne løsningen kan enkelt adopteres andre steder, med minimal ekstra kostnad og stor effekt, sier Høyland.
Hun forteller at Mosseregionen nå mottar jevnlig henvendelser fra andre kommuner som ønsker å lære mer om modellen.
Meningsfull arbeidshverdag
Prosjektet har også hatt en positiv effekt på arbeidshverdagen for helsepersonellet.
– Personellet på legevaktbilen føler nå at tiden deres brukes mer meningsfullt. Vi er stadig på hjul, yter raskere hjelp og er samtidig mer tilgjengelig for akutte hendelser, sier Norden.
Den tette samtreningen mellom legevakt og ambulansetjenesten har også bidratt til et bedre faglig fellesskap og større trygghet i de vanskelige oppdragene.
Initiativtakerne trekker frem at prosjektet har svært få negative sider.
– Vi har minimalt økt arbeidsbelastning for AMK-koordinatorene. Og selv om enkelte av legevaktens egne pasienter må vente litt lenger, er det aldri snakk om alvorlige forsinkelser, sier Hellerud.
Prosjektet er nå blitt permanent i Mosseregionen og vurderes utvidet til andre legevakter i Østfold og Oslo.
– Vi ønsker definitivt å se denne modellen implementert i større skala. Det handler om bedre pasientomsorg, smartere ressursbruk og økt beredskap for alle, avslutter Hellerud.