Hopp til hovedinnhold
TAS markerte 25 år med øvelse i Hønefoss. Foto: Jørn Finsrud.
TAS markerte 25 år med øvelse i Hønefoss. Foto: Jørn Finsrud.


25 år med TAS: Metoden har redusert tidsbruk ved frigjøring fra bil betydelig

Da 25 år med TAS ble markert i Hønefoss ble det med fullt brak og fullskala øvelse. – Før brukte man en time på slik frigjøring, men med dagens metode er pasienten frigjort på få minutter, sier Bjørn Danielsen som er en av initativtakerne til TAS.

Video og bildespesial lenger ned i artikkelen

I krana henger en bil. På trygg avstand står publikum og venter på det store smellet. Det blir en brakstart for øvelsen når den får en fart på 80 kilometer i timen før den deiser i bakken.

Den neste timen blir tettpakket med øvelse som inkuderer hurtigfrigjøring fra bil, redning i vannkanten og utviklingshelikopteret fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

TAS som står for tverrfaglig akuttmedisinsk samarbeid startet i 1998. En av initiativtakerne var Bjørn Danielsen som jobbet i politiet i Tromsø. Han husker godt datoen 4. september 1993. Da var det en stygg trafikkulykke i Tromsø. Han rykket ut som politi. Tre ungdommer i en bil hadde krasjet med en drosje.

– Alle dro hver sin retning. Vi hadde ingen taktikk, og holdt på i flere timer for å få ut de tre som satt fastklemt. Jeg husker at den eneste legen vi fikk ut var en som tilfeldigvis kom syklende forbi. Vi hadde ikke legebil eller opplegg for å rykke ut fra sykehuset, til tross for at det bare var et steinkast unna.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.