Ambulanse

Øver for å redde enda flere liv

Publisert Sist oppdatert

Med den nye simuleringsambulansen kan de ansatte trene på virkeligheten. Og dermed redde flere liv, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.
Øvingsambulanser har eksistert i flere år. Forskjellen er at en slik ambulanse nå er i Sykehuset Østfolds eie. Og det gir prehospital avdeling i sykehuset langt bedre muligheter til å utvikle kompetansen hos alle ansatte.
Dermed står de også enda bedre rustet når de hver eneste dag skal håndtere situasjoner hvor liv står på spill, konstaterer fagkonsulent Yngve Haugen.

Veldig stolt

Det er derfor med stolthet han viser fram bilen og ikke minst innholdet i den til Sarpsborg Arbeiderblad.
Bak i ambulansen ligger en pasient. Riktignok er det bare en avansert dukke. Men den kan via en datamaskin «gis» alle mulige skader og sykdommer. Som de ansatte trenes på å behandle og håndtere.
– Det gir oss en unik mulighet til å trene på alle prosedyrer og hendelser som kan skje ute på et oppdrag. Dessuten skjer det i kontrollerte former, påpeker Haugen og kollegene Linn Eik Ulvåg og Christian Aleksander Kopperud.
Opplæringen som gis filmes, og de ansatte kan selv se i etterkant hvordan man løste situasjonen.
– Siden det bare er en dukke som behandles, så kan vi også stoppe opp underveis. Da får vi ekstra effekt av det vi gjør, påpeker Haugen.
De føler seg veldig heldig som har fått en slik simuleringsambulanse, som det bare finnes noen få av i hele landet.

Betalte 30.000 kroner

Sykehuset Østfold har bare betalt en symbolsk sum på 30.000 kroner for ambulansen, som totalt har en verdi på 1,5 millioner kroner.
– Norsk Luftambulanse ønsket å gi bort disse ambulansene, og veldig mange foretak ville ha dem. Men Sykehuset Østfold vant altså bil-lotteriet. Det er vi veldig, veldig glad for. Vi føler at vi har vunnet toppgevnisten i Lotto. Dette opplæringsverktøyet vil løfte vårt tilbud, mener de ansatte i prehospitale tjenester. Det vil komme pasientene til gode.
Les mer om saken hos Sarpsborg Arbeiderblad

Powered by Labrador CMS