Ambulanse

Kritisk mangel på ambulansepersonell – bemanner med andreårs sykepleierstudenter

Publisert Sist oppdatert

Når ferien skal avvikles hos ambulansetjenesten i Vestre Viken i sommer, skal helseforetaket benytte studenter på ambulansene. Det får flere av de ansatte til å reagere, ifølge Drammens Tidende (krever innlogging).

Til tross for at fagforeningen har vært skeptiske til løsningen, har helseforetaket valgt å bemanne ambulansene i Drammensdistriktet med blant annet andreårs sykepleierstudenter i sommer.

Flere ambulansearbeidere Drammens Tidende har vært i kontakt med har uttrykt misnøye med løsningen.

Ønsker ikke løsningen

Tillitsvalgt i fagforeningen Delta for ambulansearbeiderne i Buskerud, Lars Melby, sier de har vært tydelig på at andreårs sykepleierstudenter ikke er ønskelig:

– Vi ønsker personell som er utdannet ambulansearbeider, men arbeidsgiver har tatt en avgjørelse om at de vil benytte seg av sykepleierstudenter. Så lenge det er en forskriftsmessig bemanning må arbeidsgiver selv stå ansvarlige for fagkunnskapen som studentene innehar.

– Det påhviler arbeidsgiver en stor forsikring om at ting er på stell når de starter på jobb. Jeg ønsker mine medlemmer de beste og tryggeste kollegene de kan ha, tilføyer Melby.

Han forteller at enkelte ansatte har satt spørsmålstegn ved hvorvidt andreårs sykepleierstudenter er optimale som kolleger:

– Akkurat dét er det vanskelig å svare på før vi får sett studentene. Det kan jo også hende studentene er dyktige og gode og vil kunne tilegne seg kunnskap og bli fremtidige kolleger som brenner for yrket sitt. Selv om det er studenter, stiller jeg ikke spørsmålstegn ved de som blir ansatt, da jeg har tiltro til at de blir ansatt som følge av deres kompetanse.

– Må stole på ledelsen

Tillitsvalgt i Fagforbundet for ambulansearbeiderne i Buskerud, Lars Kristoffersen kjenner også til de ansattes bekymring:

– Det har vært en åpen prosess hvor de tillitsvalgte har vært involvert, men vi er ikke enige i den rekrutteringsformen, noe vi har uttalt til ledelsen. Vi er opptatt av yrkesprofesjon, men samtidig er vi ikke mange nok ambulansearbeidere her til lands.

Skal være et prøveprosjekt

Avdelingssjef for ambulanseavdelingen i Buskerud, Snorre Birk Gundersen forteller at de har ansatt tre andre års sykepleierstudenter, seks paramedic-studenter og tolv ferdig utdannede sykepleiere som skal jobbe på ambulansene i sommer:

– Faktum er at det ikke finnes nok ambulansepersonell for ferieavvikling. Da må vi se nærmere på andre yrkesgrupper med mulighet for autorisasjon som vi kan lære opp internt, slik at de blir godt nok kvalifisert. Helseforetaket har høye krav til dette.

Les mer om saken hos Drammens Tidende (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS