Ambulanse

Kjevik flyplass har avviklet nattevaktordning: Ambulansefly måtte snu

Publisert Sist oppdatert

Luftambulansen fikk ikke lande på Kristiansand lufthavn for å hente en pasient. Personen måtte i stedet kjøres til Oslo, melder VG.

I 01-tiden natt til lørdag sirklet et ambulansefly over Kristiansand lufthavn på Kjevik. På bakken sto en ambulanse med en pasient som skulle sendes til behandling i Oslo.

Flyplassen er normalt ikke åpen om natten, men i nødstilfeller blir nødvendig bemanning tilkalt på kort varsel. Denne gangen var ikke mannskap til brann- og redningsvesenet på flyplassen tilgjengelig. Dermed kunne ikke ambulanseflyet lande, og måtte vende tilbake til Gardermoen uten pasienten.

Tidligere hadde brann- og redningsmannskapet på flyplassen en vaktordning, slik at det alltid var personell tilgjengelig på kort varsel om natten, om det skulle være nødvendig å åpne flyplassen.

Denne ordningen ble avviklet i august i år. Nå er man i stedet nødt til å håpe at man får tak i noen ved behov. Hadde hjemmevaktordningen fremdeles eksistert ville trolig ambulanseflyet kunne ha landet på Kjevik.

– Hadde man fått tak i personell, hadde flyplassen vært åpen, sier Kristian Løksa, kommunikasjonssjef i Avinor, til VG.

– Ikke behov

Ifølge Løksa har det vært to hendelser hvert år i 2016, 2017 og 2018 hvor det har vært behov for å åpne Kristiansand lufthavn utenfor åpningstid. Hendelsen natt til lørdag er første gang flyplassen har fått forespørsel om å åpne om natten etter at hjemmevaktordningen ble avviklet.

– I sommerhalvåret er ikke Kristiansand lufthavn bemannet på nattestid, så hvis det kommer henvendelser, må man kalle inn personell. Det lykkes man ikke raskt nok med i natt, sier Løksa.
Les mer om saken hos VG

Powered by Labrador CMS