Ambulanse

Brannsjefen: - Noe viktig går tapt når ambulansetjenesten flytter ut

Publisert Sist oppdatert

– At man er samlokalisert gjør at man kjenner hverandre på en helt annen måte, sier brannsjef Frode Thomassen til Rana Blad (krever innlogging).

Det er knappe ti år siden sykehusets ambulansetjeneste flyttet inn på brannstasjonen i Mo sentrum. Nå møttes personellet i de to etatene ikke bare når de rykket ut på mange av de samme hendelsene, men så hverandre «i gangene» hele tida.

– Det har ført til et tett samarbeid. Vi snakker og forstår hverandres «stammespråk». Vi lærer av hverandre. Vi kjenner ikke bare ansiktene, men hverandres styrker og svakheter, sier leder for beredskapsavdelinga, Kjell Espen Solhaug.

Noen ganger har samlokaliseringen også bidratt til raskere utrykking hos den andre etaten.

På flyttefot til Selfors

– Ambulansene får kanskje den første meldinga om ei trafikkulykke, og vi om brann. Da kan vi rykke ut i hælene på hverandre, før vi selv får beskjed, forklarer brannsjef Thomassen og beredskapsleder Solhaug.

Nå er ambulansetjenesten på flyttefot og skal sammen med legevakta snart inn i nyoppussede lokaler i det gamle sykehjemmet på Selfors.

– På kort sikt behøver det ikke å ha så stor betydning, men på lengre sikt tror jeg det er verre, sier Thomassen, og utdyper:

– Det gjør dørstokken litt høyere for den daglige og uformelle kommunikasjonen. Det vil kanskje bli til at vi får til litt færre av de felles småøvelsene vi i dag gjør sammen.

Leder for ambulansetjenesten, Tommy Mathisen, ser fram til at han og de 17 kollegaene kan være på plass på Selfors i begynnelsen av desember.

Helsepersonell

– Vi er helsepersonell, og utviklingen av de prehospitale tjenestene hos ambulansen har vært bratt. I dag er det viktigere med et tett samarbeid med helse enn med brannvesenet, mener Mathisen.

Han legger ikke skjul på at det har vært lite plass på brannstasjonen.

– Det er uhensiktsmessige lokaler. Vi har vært på besøk i ti år, sier ambulanselederen.

Han uttrykker at han unner også brannvesenet nye lokaler, og er ikke avvisende til en eventuell ny samlokalisering i framtida.

Les mer om saken hos Rana Blad (betalingsmur)

Powered by Labrador CMS