Akuttkjeden

Like etter at Mathea (3) kom til verden, døde mammaen hennes – legen trodde hun bare hadde lungebetennelse

Publisert Sist oppdatert

– Hun var frisk helt til hun var død, omtrent, sier Thorleif Risnes, som mistet konen sin for tre år siden skriver Østlands-Posten (krever innlogging).

– 15. januar 2016 raste hele familien sammen. Så har vi klart å komme oss på beina igjen på vår måte. Vi begynner å få et normalt liv, selv om det aldri blir normalt igjen, sier Thorleif Risnes (32).

En januarhelg for drøye tre år siden ble konen Mari (28) syk. Mandag fikk hun antibiotika av fastlegen sin, og beskjed om å komme tilbake to dager seinere for ny sjekk. Onsdagen kom, og Mari var like dårlig. Legen sendte henne hjem med et annet antibiotikum.

– Utpå ettermiddagen på torsdagen ringte hun meg og sa at hun hadde blitt verre. Hun hadde vondt i nakken og i ryggen. Hun hadde influensasymptomer og vondt når hun pustet, forteller Thorleif.

Han kom hjem fra jobb og overtok passet av de tre små guttene deres, på to, sju og åtte år, mens Mari selv kjørte til legevakten i Bamble.

– Der fikk hun beskjed om å dra rett videre til akuttmottaket på sykehuset i Skien. De tok masse prøver og satte antibiotika intravenøst for å få kjappere virkning. Men utover kvelden ble hun bare dårligere og dårligere, forteller Thorleif til TA.

Samtidig ble kynnerne i magen verre. Mari var gravid i uke 27.

Hjertestopp og keisersnitt

På natten sendte hun en melding til Thorleif og fortalte at hun ble sendt videre til Rikshospitalet.

– Jeg spurte om jeg skulle få noen til å passe barna, kaste meg i bilen og komme etter. Men hun sa at jeg bare skulle komme med noen klær dagen etter, forteller Thorleif, og legger til:

– Det jeg ikke visste var at de kjørte med blålys innover. Det var mye mer alvorlig enn jeg trodde.

Da Mari ankom Rikshospitalet halv fire på natten ble hun oppfattet som kritisk dårlig. Etter få minutter sluttet hun å puste. Hjerte- og lungeredning gjorde at hun våknet noe til før det ble utført keisersnitt for å lette gjenopplivningen.

Fire minutter over fire kom lille Mathea til verden – tre måneder før tiden, 1005 gram tung, 31 centimeter lang. Tre kvarter seinere ga de opp gjenopplivningsforsøkene på Mari.

Hun fikk aldri holde datteren sin.

Les saken hos Østlands-Posten (krever innlogging).

Powered by Labrador CMS