AKTUELT | Yrkesskadeforsikring

Stortinget åpner for yrkesskadedekning: – En stor seier for ambulansepersonell
Etter flere års kamp skal ambulansepersonell kunne få yrkesskadeerstatning ved skade under øvelse. Nå ventes det at lovendringen trer i kraft fra nyttår.
En enstemmig komité på Stortinget har gitt grønt lys til å endre yrkesskaderegelverket, slik at ansatte i risikoutsatte yrker, som ambulanse, skal omfattes bedre av forsikringsordningen. Når saken behandles i plenum – trolig i løpet av neste uke – ventes det bred politisk støtte. Endringene innebærer at skader under øvelse og trening pålagt av arbeidsgiver skal gi rett til yrkesskadeerstatning. Like viktig: Skader som tidligere har blitt avvist fordi de er «forventede» i yrket, som ryggskader ved bæring, skal nå også kunne godkjennes.

– Det betyr at man faktisk nå kan få erstatning hvis man blir skadet under øvelse. Det er typisk for ambulansepersonell, og det er nettopp det som er viktig, sier Iren Luther, leder i Fagforbundets yrkesseksjon helse og sosial.
Kamp over mange år
Luther kaller innstillingen et viktig skritt i riktig retning – og en seier Fagforbundet har jobbet for i flere år.
– Jeg synes dette er veldig bra. Mange har stått i yrker som har gitt dem sykdommer påført av jobben, men som ikke har vært anerkjent som yrkessykdom. Nå begynner det å skje noe, sier hun.
Samtidig understreker hun at det ennå ikke er et fullverdig gjennomslag. Regjeringen må følge opp vedtaket med konkrete lovforslag.
– Jeg vil tro det trer i kraft fra 1. januar. Det er ofte da slike endringer innføres. Men jeg har ikke sett om det er satt av penger i revidert nasjonalbudsjett ennå, sier Luther.
Skader har ikke blitt godkjent
Ambulansepersonell har i mange år fått avslag på søknader om yrkesskadeerstatning – selv ved typiske skader som ryggproblemer. Begrunnelsen har ofte vært at belastningen er «påregnelig» og dermed ikke omfattes av dagens regelverk.
– Vi driver med løfting hele tiden. Det er ikke alltid mulig å forflytte pasienter slik man gjør på institusjon. Når noen ligger vanskelig til ute i terrenget, må man løfte, har Christin Haslestad tidligere uttalt til Ambulanseforum. Hun er styremedlem i Fagforbundets yrkesseksjon helse og sosial og politisk leder for den prehospitale faggruppa.
– Mange får beskjed om at «dette må du regne med». Det er både urimelig og urettferdig, sier Haslestad.
Tydelig politisk signal
Stortingskomiteen har samlet seg om flere forslag som styrker rettighetene til ansatte i risikoyrker. Blant annet bes regjeringen gjøre det lettere å få godkjent sykdom som yrkessykdom, og å snu bevisbyrden i favør av arbeidstakeren.
– De har lyttet, selv om det nok også har vært spørsmål om kostnader. Jeg tror det først og fremst har handlet om økonomi, og ikke uvilje, sier Luther.
Politisk støtte
Fagforbundet har i flere år presset på for å få en lovendring. Politiet fikk på plass yrkesskadedekning under øvelse allerede i 2021, mens ambulanse og brann har stått uten.
– Det er viktig at dette nå gjelder både øvelse og ordinær tjeneste. Ambulansepersonell har lenge blitt glemt, til tross for at de har en kritisk rolle i helseberedskapen. Nå skjer det endelig noe, sier Luther.
SV har også markert seg tydelig. I mars fremmet partiet et forslag med ti konkrete punkter for å styrke rettssikkerheten til ansatte i risikoyrker. De tok blant annet til orde for å fjerne unntaket for påregnelige belastningsskader og for å snu bevisbyrden.
– Ambulansearbeidere skal ikke betale av egen lomme når de tar risikoen på vegne av samfunnet. De fortjener et lovverk som har ryggen deres, sa SV-leder Kirsti Bergstø til Ambulanseforum.
En samlet komité har nå gitt sin støtte til hoveddelen av forslagene, og det ventes at Stortinget slutter seg til dette i plenum.
– Dette er noe å feire. En veldig viktig seier, sier Luther.