FERIE OG RETTIGHETER

Ferieønsker skal drøftes med arbeidsgiver, men ved uenighet er det arbeidsgiver som fastsetter tidspunktet. Tre uker i hovedferien er en rettighet du kan kreve.

Ferie i turnus: Rettigheter når ferieønskene ikke blir innfridd

Hva skjer hvis arbeidsgiver og arbeidstaker ikke blir enige om tidspunktet for ferie? Og hva gjelder for deg som jobber deltid, er nyansatt eller langtidssykemeldt?

Publisert Sist oppdatert

Som arbeidstaker har du rett til å få lagt minst tre av ferieukene til hovedferieperioden (1. juni – 30. september), dersom du ønsker det. Du kan også kreve å få avviklet restferien i sammenheng. Vi har samlet de viktigste reglene om ferie – fra hva som skjer ved uenighet, til rettigheter ved deltid, sykdom, permittering og nyansettelse.

Når har jeg krav på å få vite ferietidspunktet?

Arbeidsgiver skal i god tid før ferien drøfte tidspunktet med deg eller tillitsvalgt. Mange steder skjer dette ved at ansatte melder inn sine ferieønsker, og leder tar en prat med dem det ikke er mulig å innfri ønskene for, for å finne en alternativ løsning.

Dersom det ikke foreligger særlige grunner som hindrer det, kan du kreve å få vite tidspunktet for ferien senest to måneder før feriestart, i tråd med ferieloven § 6.

Må jeg ta ferie? Dette sier ferieloven

Ferie er lovpålagt i henhold til ferieloven § 5 på Lovdata. Arbeidsgiver må sørge for at den blir avviklet i løpet av året. Du som arbeidstaker er også pliktig til å ta ut ferie.

Ferie regnes som en viktig del av helhetlig HMS-arbeid – uthvilte og oppladede ansatte bidrar til mindre risiko for ulykker, lavere sykefravær og bedre arbeidsmiljø.

Kan jeg overføre ferie til neste år?

Du kan inngå en skriftlig avtale med arbeidsgiver om å overføre inntil to uker ferie til neste år, eller ta ut inntil to ukers forskuddsferie fra neste års saldo. Har du ikke avviklet full ferie fordi arbeidsgiver ikke har sørget for at den ble tatt ut, skal all lovbestemt ferie overføres til påfølgende ferieår.

Ferien må tas ut i feriedager, ikke i penger. Det er ikke lov å få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført – med mindre arbeidsforholdet opphører.

Har jeg rett på ferie i ny jobb?

Hvis du starter i ny jobb i løpet av året og ikke har tatt ut full ferie tidligere hos forrige arbeidsgiver, kan du ta ut ferie hos din nye arbeidsgiver.

Hvor mye ferie du har rett på, avhenger av når du tiltrer:

  • Du har rett til full ferie (25 virkedager) hvis du tiltrer senest 30. september
  • Du har rett til tre uker ferie i hovedferieperioden hvis du tiltrer innen 15. august
  • Du har rett til minst én uke ferie hvis du tiltrer etter 30. september

For at arbeidsgiver skal kunne kreve at du tar ferie, må du ha opptjent feriepenger året før hos nåværende eller tidligere arbeidsgiver. Dersom virksomheten stenger ned driften, for eksempel ved fellesferie, må du likevel ta ferie selv om du ikke har opptjent feriepenger.

Kan jeg ta ferie når jeg er sykemeldt?

Sykemeldte arbeidstakere kan velge å ta ut ferie. Da stopper utbetaling av sykepenger, og arbeidsgiver utbetaler feriepenger opptjent året før.

Hvis du er 100 prosent sykemeldt, har du rett til å få overført feriedager til senere. Du må da gi beskjed til arbeidsgiver senest siste arbeidsdag før ferien starter og legge ved legeerklæring.

Kan jeg ta ut ferie i oppsigelsestiden?

Hvis arbeidsgiver sier deg opp, kan ikke ferie legges i oppsigelsestiden uten samtykke, med mindre oppsigelsestiden er tre måneder eller mer. Hvis du selv sier opp, har arbeidsgiver fortsatt rett til å bestemme tidspunkt for ferie.

Kan jeg ta ferie under permittering?

Ved permittering gjelder vanlige regler for ferieavvikling. Du kan avtale ferie med arbeidsgiver, og arbeidsgiver kan også pålegge deg å ta ferie – med to måneders varsel.

Når ferie tas ut under permittering, stopper NAV utbetaling av dagpenger, og du får i stedet utbetalt feriepenger opptjent året før fra arbeidsgiver.

Hvordan beregnes ferie i turnus og deltidsstilling?

Alle arbeidstakere har etter ferieloven rett til 25 virkedager ferie hvert år, eventuelt fem uker dersom det er avtalt i arbeidsavtale eller tariffavtale.

At man jobber i deltidsstilling eller i turnus har ingen betydning – reglene er like for alle. Også fridager i arbeidsplanen vil telle med ved ferieavvikling, ettersom ferieloven opererer med begrepet virkedager, som er mandag til lørdag (søndag og helligdager unntatt).

For eksempel: En deltidsansatt som jobber mandag til onsdag, bruker seks virkedager ferie ved én ukes fravær, selv om vedkommende bare jobber tre dager i uken. Det samme gjelder for turnusarbeidere med rullerende vaktplan.

Feriedager kan ikke regnes i timer – det er ingen forskjell om du jobber to eller åtte timer per dag. Arbeidstakere som jobber halve dager bruker hele feriedager når de tar ferie.

Kan man avtale bedre ferieberegning enn det ferieloven sier?

Ja, det er mulig å avtale bedre ordninger lokalt, for eksempel at bare mandag til fredag telles som feriedager. Dette må i så fall være regulert i tariffavtale eller arbeidsavtale – det følger ikke av ferieloven.

Kan jeg ta ut enkeltdager med ferie?

Ferieloven åpner kun for uttak av enkeltdager når det gjelder den ekstra ferieuka for arbeidstakere over 60 år. Denne uken kan deles opp og tas ut dag for dag. For ansatte i yrker med lavere pensjonsalder, som ambulansetjenesten, er dette derfor ofte ikke aktuelt.

Kan jeg ta ferie under foreldrepermisjon?

Arbeidstakere har rett, men ikke plikt, til å ta ut ferie under foreldrepermisjon. Ferie tas da i stedet for permisjon, og permisjonen forlenges tilsvarende. Ferie som ikke er avviklet, kan overføres til neste år. Hvis permisjonen varer til 30. september eller lenger, kan du kreve å få hovedferien utsatt.

Oppsummert: Ferieloven i korte trekk

  • Antall feriedager: 25 virkedager per år (mandag–lørdag). Mange har fem uker ferie gjennom tariffavtale.
  • Hovedferie: Du har rett til tre uker sammenhengende ferie mellom 1. juni og 30. september.
  • Varslingsfrist: Du kan kreve å få vite tidspunktet for ferie senest to måneder før feriestart.
  • Overføring: Inntil to uker ferie kan overføres til neste år ved skriftlig avtale.
  • Ferie under sykdom: Kan tas ut hvis ønskelig, men krever beskjed og legeerklæring.
  • Ferie under permittering: Tillatt – NAV stopper dagpenger, og arbeidsgiver betaler feriepenger.
  • Deltid og turnus: Ferie regnes i virkedager, ikke arbeidstimer eller faktiske arbeidsdager.
  • Utbetaling: Feriepenger kan kun utbetales uten ferie hvis arbeidsforholdet avsluttes.
Powered by Labrador CMS