Utenriks
Får ikke bruke EKG under ambulansetransport: - Alvorlig for pasientene
Nytt direktiv sier at at ambulansene må stoppe om en pasient får brystsmerter.
Nytt direktiv sier at at ambulansene må stoppe om en pasient får brystsmerter,skriver Sydsvenskan.
MALMØ SVERIGE: Region Skånes ambulanseansvarlige har innført et nytt direktiv for hvordan personellet skal håndtere hjerteproblemer i transportambulansene.
Om en pasient skulle få brystsmerter underveis, må ambulansen stoppe og utstyret tas fram fra bakre del av bilen. Deretter skal elektrodene kobles på, personnummeret skrives inn, EKG sendes og deretter må man koble fra apparatet og legge det tilbake, før man kjører videre.
I verste fall kan det dreie seg om forsinkelser på flere minutter.
– Det er forkastelig. Det er så alvorlig for pasientene sin del av vi har måttet lage en lex Mariaanmeldelse (red.anm: en slags avviksrapport) på det, sier Rickard Uppenberg, hovedvernombud i Vårdförbundet.
Ifølge ham kan direktivet medføre risiko for at pasientene utsettes for store hjerteskader.
– Det kan være slik at vi tar en EKG før turen som ikke viser noe, men så kan det forandre seg underveis og da har vi ikke en sjanse til å fange det opp.
Poul Kongstad er klinikksjef for Region Skånes prehospitale sentrum, som er ansvarlig for ambulansetjenesten. Han påpeker at personalet alltid tidligere har måttet stoppe ambulansen ved hjertestans eller om EKG skal sendes til sykehuset. Noen større forandringer blir det ikke, mener han. Men for sikkerhets skyld skal pasientens puls overvåkes med pulsoksymeter. Personellet for også lov til å bruke det gamle EKG-utstyret FR2, men den må i så fall spennes fast på en eller annen måte.
– Det har aldri vært holdere for den, og dessverre har den blitt brukt løst. Men kan man spenne den fast er det jo utmerket, sier Kongstad, som ikke anser at det finnes noen fare med det nye direktivet.