Traumeomsorg

Vil kutte i traumefunksjon

Publisert Sist oppdatert

Direktør Nils Kvernmo anbefaler at Ålesund og Molde skal ha akuttsjukehus med traumefunksjon, men ikke Volda og Kristiansund, skriver Romsdals Budstikke (krever innlogging).

Det kommer fram i saka som skal legges fram i styret for Helse Møre og Romsdal 25. september.
– Dette berører ca. 60 pasienter i året i Kristiansund og Volda som nå skal sendes til Ålesund og Molde, bekrefter fagdirektør Torstein Hole overfor Sunnmørsposten.
Ifølge Hole er det ca. 400 traumepasienter i året i Møre og Romsdal. Rundt ti prosent av disse er alvorlige traumer.
En traumepasient kan typisk være utsatt for en ulykke, eller en alvorlig skade, hvor det haster å komme fram til sjukehus.
– Volda er ikke et akuttsjukehus med traumefunksjon i dag heller, men vi har hatt en slags tilpasset funksjon slik at Volda har tatt imot et mindre antall traumepasienter likevel, forklarer Hole.

Større fagmiljø

Fagdirektøren sier at den planlagte omleggingen kommer av klarere nasjonale kriterier rundt begrepet traume.– Vi mener at gevinsten med dette er at vi får to faglig sterke traumemiljø i Møre og Romsdal, og at ressursene blir samlet. Vi tror systemkvaliteten blir bedre totalt sett, sier Hole.

30 fra Volda til Ålesund

Han understreker likevel at dette ikke går på manglende kompetanse i Volda.
– Det er ingen som snakker om at tilbudet har vært uforsvarlig i Volda, eller at det har vært dårlige kirurger eller anestesileger der, men vi mener altså at det samla tilbudet blir bedre - og så går det på kostnadene ved å opprettholde systemene, sier fagdirektøren.
Les mer om saken hos Romsdals Budstikke (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS