Redningshelikopter

Helikopterdrone blitt testet ut i Norge til søk- og redningsoppdrag

Publisert Sist oppdatert

For første gang er en helikopterdrone blitt testet ut i Norge. Målet er at denne type teknologi skal styrke beredskapen i nordlige og øde farvann, skriver TV2.
Bak på helikopterdekket på Kystvaktskipet Svalbard står det som ser ut som et stort leketøy på drøye tre meter.
Det er det ikke. Den ubemannede helikopterdronen er proppfull av teknologi som skal gjøre fremtidige søk og redningsaksjoner i arktiske farvann både tryggere og bedre.
– Denne, eller tilsvarende kapasiteter, vil i fremtiden bli en viktig del av redningstjenesten. Det er vi helt overbevist om, sier Gunnar Jan Olsen, daglig leder hos Andøya Test Center, til TV 2.

Testes ut for første gang

Aktiviteten i arktiske strøk har økt kraftig de siste årene. Det samme har risikoen for ulykker der det er fare for både liv, helse og miljø.
Derfor ser man nå på løsninger som kan være med på å styrke denne beredskapen.
Det er første gang man tester ut en slik helikopterdrone i Norge. Den kan være i luften mellom åtte til ti timer, samt oppnå en høyde på tre tusen meter.
Det betyr at den har en stor rekkevidde.
– Den har lang utholdenhet og kan fly ut 120 nautiske mil, noe som tilsvarer rundt 200 kilometers avstand fra selve fartøyet, sier Olsen.

– Et savnet verktøy

Ved et søk, eller et redningsoppdrag, kan video sendes direkte til hovedredningssentralene i Norge. Dermed får man en bedre situasjonsbeskrivelse av en hendelse langt unna.
– Helikopterdronen har både farge- og infrarødt kamera. Det betyr at du kan se en person i sjøen relativt enkelt, sier Gunnar Jan Olsen.
Selve testen foregår en times seilas utenfor Harstad.
Mannskapene kaster en dukke ut i sjøen. Dronen blir deretter sendt i luften, og i løpet av kort tid mottar personellet om bord på kystvaktskipet videosignaler.
Dermed kan redningsaksjon starte.
– Vi har savnet et verktøy som kan søke fra luften under ekstreme værforhold, og der det er farlig å fly under forhold med bemannede helikoptre eller fly, forteller Bent-Ove Jamtli, avdelingsdirektør ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge.
Les mer om saken hos TV2

Powered by Labrador CMS