Øyeblikket

Norwegian emergency services training on their response to an active shooter, hostage, or other violent situation.Police, fire brigade and ambulance personel will attempt to evacuate and treat people faster. In the past the police would attempt to neutralize any threats before allowing medical personell access to any victims.

Alle tjenester skal ha øvd på pågående livstruende vold innen utgangen av juni.

Publisert Sist oppdatert

Fra Ambulanseforum nr. 2 2016. Tekst: Live Oftedahl Foto og intervju: Fredrik Naumann/Felix Features

Justisminister Anundsen var på PLIVO-øvelse ved Strøm-men storsenter den 6. april. Samme uke øvde de på PLIVO i form av skoleskyting i Innlandet. – PLIVO-treningen er et veldig viktig virkemiddel for å gjøre beredskapen og samhandlingen enda bedre.

Dette er uvurderlig, sa Anundsen til Ambulanseforum.
– Implementering og deltakelsen er veldig god, selv om du også vil finne noen variabler rundt omkring i landet. Den samme setningen gikk igjen hos politiet i Innlandet:

– Denne treningen er helt uvurderlig. Ambulansesjef for Oslo og Akershus, Ola Borstad, ga uttrykk for at hans tjeneste har nok utstyrsressurser til å håndtere PLIVO-situasjoner, men at det er vanskelig å avsette nok folk til å øve.

– Det vi ønsker oss mer av er personell. Som en ren driftsorganisasjon har vi vanskeligheter med å avsette nok folk til å øve. Vinnjar Bruknapp, ambulansearbeider på Eidsvoll, deltok på øvelsen. Han ble fanget i et rom med gjerningsmannen med kniv da han holdt på med en pasient.

– Det var lærerikt! Det var en ganske hårete følelse. Det viste meg at ting kan gå veldig fort. Han synes at så lenge man ikke går ut over akseptabel risiko, så må innsatspersonell i noen situasjoner forvente å ta større risiko enn det man tidligere har gjort.

– Det er en veldig spesiell situasjon PLIVO. Av og til må man strekke seg litt lenger enn en vanlig jobb. Han innrømmer at det er feil at han ble fanga, og at det er et læringsmoment.

– Det viktigste er når juni er ferdig og hele landet er ferdig med PLIVO-øvelsene, er at man gjentar det. For det er da det begynner. Det er hverdagene og alle dagene etter juni som er viktig, avslutter Borstad som berømmer de som jobber i kulissene med disse øvelsene.

Powered by Labrador CMS