Nødmeldetjeneste

SVERIGE: Nok et landsting vil ha SMS-livreddere

Publisert Sist oppdatert

Flera landsting (tilsvarende fylker) i Sverige bruker i dag frivillige såkalte SMS-livreddere, som får beskjed på mobiltelefonen om noen i nærheten har fått en hjertestans. Snart kan dette også bli virkelighet i Värmland, ifølge Sveriges Television.

Når en person rammes av mistenkt hjertestans sender SOS Alarm (112 nødsentral) ut en høylytt beskjed til frivillige SMS-livreddere som befinner seg innenfor en viss radius fra den som er rammet.
I appen ser personen hvor pasienten befinner seg, og også hvor nærmeste hjertestarter befinner seg. Tjenesten er i bruk i Stockholm og Vestre Götaland. Nå jobber man med å få til en avtale også i Värmland.
– For medborgeren vil det være store fordeler at noen begynner HLR tidlig, og at man få en hjertestarter på plass tidlig er avgjørende for pasientens overlevelse, sier Wolmer Edqvist, virksomhetsleder for ambulansetjenesten på landstinget i Värmland.
For å kunne bli SMS-livreddder må man ha fylt 18 og ha vært på HLR-utdanning for ikke så lenge siden.

Det mangler støtte i etterkant for sms-livredderne

For landstinget blir dette en tilleggstjeneste i avtalen med SOS, men fremdeles er det et par ting som må utredes.
Ann Ljungström har gjort en del erfaringer fra de landstingene som allerede har prøvd ut tjenesten, og en mangel man ser er at det ikke finnes noen plan for hvordan sms-livredderne skal få støtte om det trengs etter innsatsen.
Dette er en av brikkene man vil finne en løsning på i Värmland før tjenesten tas i bruk.
– Man lykkes ikke alltid, og da bør man ta vare på medborgeren også slik at alle har det bra i etterkant, sier Wolmer Edqvist.
– Jeg håper jo at vi skal klare å få flere til å overleve og få et bra liv, sier Ann Ljungström, ambulansesykepleier som også er hjerte- og lungeredningsinstruktør.
Les mer om saken hos SVT.se

Powered by Labrador CMS