Nødmeldetjeneste

– Mamma følte seg som en byrde da hun ringte 113

Publisert Sist oppdatert

Utslitt og redd ringte Ellen Hætta nødsentralen da mannen hennes hadde slitt med store pusteproblemer gjennom natten, skriver Altaposten (krever innlogging).
Pappa Ole Olsen Hætta har slitt med alvorlig hjertesykdom i flere år, og for syv år siden ble han utsatt for en ATV-ulykke der han i tillegg fikk store nakkeskader. Ekteparet bor i Máze, en liten bygd seks mil sør for Alta og seks mil nord for Kautokeino.
Søndag kveld, for en uke siden, fikk 80-åringen såpass store pusteproblemer at mamma Ellen bestemte seg for å ringe det medisinske nødnummeret 113.
– Pappa fikk legebesøk søndag kveld, forteller datteren til Altaposten.
– Legen konkluderte med at det ikke var fare for livet og at det var bedre for pappa å være hjemme, enn å måtte ligge på gangen på sykehjemmet i Kautokeino.
Hun fortsetter.

– Problemet startet ikke før mandag morgen da mamma utslitt og redd mente pappa var blitt verre og trengte ytterligere hjelp.

Møtt med arroganse

Fortvilet, utslitt og redd etter å ha våket hele natten for å se til at ektemannen fikk puste, ringte Ellen AMK-sentralen på nytt i 06.30-tiden mandags morgen, da hun mente at tilstanden til Ole var blitt verre. Der ble hun møtt med arroganse.
– Mamma ringte meg like etter at hun hadde snakket med AMK-sentralen mandags morgenen. Hun var på gråten og sa hun hadde blitt møtt med en arroganse uten like. Hun sa hun følte at hun ble kjeftet på og anklaget for at hun hadde ringt igjen.
– Hun ble fortalt av personen på sentralen at hun hadde jo ringt søndag kveld, og legen hadde vært på besøk i Máze og gitt beskjed om at det ikke var farlig. Hvorfor ringte hun nå igjen, spurte de. Mamma var veldig fortvilet, sier Marit.

Reagerer kraftig

Hætta Øverli forteller videre at hun kjente pulsen eksplodere. Dette var grensen. Så ringte hun selv til AMK-sentralen.
– Jeg var nok rimelig kvass med den som tok telefonen og fortalte om mamma sin opplevelse. Som datter reagerer jeg kraftig på at mine foreldre blir behandlet på denne måten. Pappa har vært svært syk de siste årene. Man kan ikke bli møtt på denne måten av helsevesenet og på nødtelefoner. De er jo profesjonelle.
Artisten forklarer at den personen hun snakket med på AMK-sentralen, forsvarte den personen som mamma hadde snakket med.
– Men for meg betyr den forklaringen ingenting. Mamma følte seg som en byrde for Helse-Norge.

Hætta Øverli legger til at selv om hun nå kritiserer AMK-sentralen, vil hun ikke at dette skal bli en artikkel der hun snakker negativt om helsevesenet.
– Legen som besøkte mamma og pappa søndag kveld ringte meg mandagen. Hun var til og med gått av vakt. Da kjente jeg at jeg ble ivaretatt. Legen forsto situasjonen til foreldrene mine og vi snakket sikkert en time sammen. Man må huske å løfte de som står på og gjør en skikkelig god jobb.
Marit vil og berømme førstehjelpsteamet i Máze og påpeker hvor viktig de er for den samiske bygda.
Les mer om saken hos Altaposten (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS