Nødmeldetjeneste
Forskning på telefon-HLR
En studie fra Arizona i USA der forskere undersøkte resultatet av innføring av mer strenge retningslinjer for instrukser på hjertelungeredning til bystanders før ambulansen ankom, økte andelen som utførte telefon-HLR og overlevelsen gikk fra 8, 3 til 11 prosent, ifølge Dagens Medicin.
Operatørene fikk en skikkelig utdanning i hvordan de skulle gjøre det, og selve instruksjonene ble kortere og mer kompakte.
Studien var et av høydepunktene ved Resuscitation Science Symposium, ifølge professor i akuttmedisin ved Karolinska instituttet og virksomhetssjef for akuttmottaket ved Helsingfors universitetssjukhus Maaret Castrén.
– Det morsomste er at vi endelig har lykkes med å få fram forskning om nødsentralenes rolle. De har en veldig viktig rolle for at vi skal kunne øke overlevelsen, sier Castrén som har vært med i symposiets planleggingsgruppe.
Bieffekter av mekaniske brystkompresjoner
Ytterligere en studie som løftes fram av Maaret Castrén og Katarina Bohm handler om bieffekter av mekaniske brystkompresjoner.
I studien har forskeren Niklas Friberg og hans kollegaer ved Lunds universitet gått igjennom obduksjonsrapporter av pasienter som har dødd av hjertestans til tross for HLR.
De konkluderer med at pasienter som har fått mekaniske brystkompresjoner med Lucas oftere hadde frakturer på ribbein og brystbenet, sammenlignet med dem som fikk vanlige manuelle kompresjoner.
Les mer om saken hos Dagens Medicin