Nødmeldetjeneste

Ap advarer mot politi i luftambulansen

Publisert Sist oppdatert

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen åpner for at luftambulansen skal kunne frakte politimannskap til ulykkessteder, men Ap og ambulansepersonell er skeptiske, skriver NRK Norge.
Les også: – Nødetatene begår fortsatt alvorlige varslingsfeil
I forbindelse med at NRK publiserte lydloggene i forbindelse med bussdrapene i Årdal, kommer det fram at politiet ba om transporthjelp, men at dette ble avslått av ambulansetjenesten på grunn av regelverket.
Politikere i Høyre og Fremskrittspartiet mener politiet må få større mulighet til å bruke luftambulanser i kriser, men dette møter skarp motstand fra Arbeiderpartiet.
– Dette er jeg dypt skeptisk til, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.
– Hvis det blir sånn at farlige eller bevæpnede kriminelle begynner å se på ambulansehelikoptre som en potensiell trussel, er det noe som kan sette andre menneskers liv i fare. Det kan også hindre redningsarbeidet, sier Tajik.

Fulgte reglene

I lydloggen fra Årdal 4. november 2013 som NRK publiserte torsdag, kommer det fram at politiet ønsket transporthjelp til åstedet. Nødetatene trodde på dette tidspunktet at en buss var kapret. Det var meldt om flere drepte.
Ambulanser, brannvesen og et legehelikopter var på stedet, men det var ennå ikke politiet.
Regelverket forhindret ambulansetjenesten å låne bort helikopteret til politiet.
Koordinatoren på AMK-sentralen handlet i tråd med retningslinjene for bruk av luftambulansen. Der står det at de ikke skal benyttes til andre politioppdrag enn SAR (Search and rescue, journ.anm.).
«Etter nøye vurdering kan imidlertid politi følge med for å sikre en trygg gjennomføring av akuttmedisinske oppdrag», heter det.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS