Hopp til hovedinnhold


NRK har publisert lydloggene fra bussdrapene på Årdal

I ett og et halvt år har NRK jobbet for å få innsyn i lydloggene fra AMK-sentralen i Førde, men både Helse Førde og Helsedepartementet har avslått. NRK klaget til Sivilombudsmannen som mente at de ikke hadde rettslig grunnlag for å nekte offentlig innsyn. Mot Helse Førde og Helsedepartementets vilje har NRK fått tilgang til lydloggene, skriver NRK Magasin.

Gjennomgangen til NRK viser at det var vanskelig å lokalisere åstedet, og at det derfor ble misforståelser som førte til at politiet tok en omvei. Trippelvarslingen var forsinket. Gjennomgangen viser også at det ikke var god nok deling av situasjonsforståelsen mellom nødmeldesentralene.
Les også: – Nødetatene begår fortsatt alvorlige varslingsfeil
Bakgrunn: NRK får ikkje innsyn i lydopptak
NRK Magasin sin beskrivelse åpner med at Geir Kjørum trodde han varslet om en bussulykke da han fant Valdresekspressen kjørt av veien 4. november 2013. Han og en kollega var de første på åstedet. Klokken var passert kvart over fem.

17.22: Første vitne ringer AMK

Gjennom bussdøren kan de to kollegaene se at det ligger en person, delvis vridd, med ansiktet ned. Den hvite skjorten tyder på at det må være sjåføren.

Mange tanker farer gjennom hodet til Kjørum. Hva har skjedd? Har sjåføren fått et illebefinnende? Er det et trafikkuhell? Eller er det en ulykke? Kjørum finner frem mobilen og ringer 113.

17.24: Ambulanser varsles

Mens den korte samtalen pågår lytter AMK-koordinatoren på nødanropet, og varsler umiddelbart et legehelikopter som står på sykehuset i Lærdal. Flere ambulanser, både fra Lærdal, Sogndal og Årdal blir også varslet.

Hvor alvorlig situasjonen var om bord i Valdresekspressen, visste ingen ennå. Klokken nærmer seg 17:30.

17.31: Trippelvarsling

Ti minutter etter at Kjørum ringte AMK første gangen, blir de andre nødetatene varslet – om det som trolig er en bussulykke. Klokken 17:31 ringer AMK til politiet, og to minutter senere blir brannvesenet varslet.

Klokken 17:33 kobler AMK-sentralen Kjørum mot politiets operasjonssentral. AMK-operatøren gir ordet til en kollega som forklarer at politiet er med på linjen, og at brann snart også blir med. Igjen prøver Kjørum å forklare nøyaktig hvor de befinner seg.

17.34: Endelig lokalisering

Da stikker Leif Hellebø hodet inn vinduet i bilen til Kjørum. Han er lokalkjent og han forklarer.

Klokken er 17:34. Først nå forstår nødsentralene hvor bussen er.
Samtidig med at Kjørum prøver å holde AMK-sentralen orientert om hva som skjer, ser han at noen henter stein i veikanten for å knuse frontdøren på bussen, men glasset lar seg ikke knuse.
Noen roper til ham at det er en overlevende om bord i bussen før en busskyndig klarer å åpne døren ved hjelp av en utvendig knapp.
– Jeg ser at noen går inn i bussen, men at han kommer like fort ut igjen. Så kommer kollegaen min og flere andre løpende mot meg. De forteller at det er en bevæpnet mann i bussen. Noen roper terror, forteller Kjørum.
Blant dem som kommer løpende er Leif og Ingrid Hellebø. De var i ferd med å ta seg inn i bussen, men snur da de forstår at det er en mann med kniv om bord.

17:40: AMK får beskjed om knivdesperado og kapring

«Det er noen som har kapret bussen og drept mange. Han som kom inn i bussen, ble angrepet med kniv av en svart mann. Kan dere få sendt noe politi og helikopter»?
Informasjonen om at det dreide seg om et knivdrap og mulig terror ble aldri videreformidlet til politi og brannvesen. Klokken har nå passert 17:40. Brann rykker ut 17.41.

17.42: Manglende deling av informasjon

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skiver i sin rapport fra mars 2014 at AMK-sentralen gjennom hele hendelsen hadde mye informasjon og en situasjonsforståelse som de to andre nødmeldingssentralene ikke hadde.
Da politiet tok kontakt klokken 17:42, informerte ikke AMK om at det var en desperat mann med kniv på stedet. I DSBs rapport bemerker de dette som uheldig.

17.52: Ambulanser har ankommet

Klokken er etter hvert rundt 17:50. De to første ambulansene har ankommet.
100 meter fra bussen spør ambulanse «Årdal 411» AMK hvordan de skal gå frem, siden det er en skarp situasjon.
AMK-operatøren svarer at de snakker med AMK-koordinatoren og ber ambulansen vente.
AMK orienterer politiet om at det er flere skadde, og trolig en syk mann, men nevner ikke kniven.

17.57: Brann kommer

Sju minutter senere ankommer brannvesenet. De forteller politiet at de har fått informasjon om at bussjåføren er blodig og trolig knivstukket. Det er første gang politiet får informasjon om at det var en kniv involvert.
Det er snart 20 minutter siden AMK fikk denne informasjonen. Klokken nærmer seg 18:00. Nå rykker også lensmannen i Årdal ut, som har tjenestefri. Sammen med en kollega bevæpner de seg og kjører mot åstedet.
Politiet sender også ut riksalarm, og ber om bistand fra Beredskapstroppen.
I mørket ved Holsbruvatnet sitter Kjørum og kollegaen i bilen og lurer på hvor det blir av politiet.

18.10: Politi på vei oppdatert

Da AMK mottok den første telefonen fra Kjørum var fire polititjenestemenn på jobb i distriktet, som strekker seg over et område på størrelse med Østfold fylke.
En patrulje rykket umiddelbart fra Lærdal. Patruljen besto av to nyutdannede tjenestemenn, som først trodde de var på vei til en trafikkulykke. Men i stedet for å kjøre fylkesvei 53 om Årdal mot Tyin, valgte de å kjøre E16 om Filefjell.
Det er en omvei på 25 kilometer.
Klokken 18:10 blir patruljen fra Lærdal oppdatert om situasjonen. Det blir også bekreftet at de ikke har med våpen i bilen.
Frykten for at gjerningsmannen plutselig skal dukke opp og ta livet av enda flere mennesker, slipper ikke taket i Kjørum før han får øye på den første politibilen. Klokken er da 18:35.

18.35: Politiet stopper og hører med vitner 150 meter unna

Da var det gått en time siden politiet fikk melding om ulykken. Lærdalspatruljen stoppet 150 meter unna bussen og innhentet informasjon av vitner, ifølge en evalueringsrapport fra politiet.
Helse- og brannpersonell hadde da allerede fått kontroll på gjerningsmannen. De fikk knivstikkeren ut av bussen og nøytraliserte ham kl. 18.41. I bussen fant de tre personer drept.
Politiet anholdt mannen 18.48.

Kritikk

I etterkant opprettet fylkeslegen i Sogn og Fjordane tilsynssak mot AMK-sentralen i Helse Førde. Det ble avdekket flere svikt: Fylkeslegen konkluderte med at prosedyrene, opplæringen og teknisk utstyr ikke har vært forsvarlig. De fikk også kritikk for at de ikke har vært gode nok til å varsle de andre nødetater i flere alvorlige hendelser. Helse Førde sier til NRK at de har skjerpet rutinene sine og at de har gjort det teknisk enklere å varsle politi og brannvesen.
Her er hele tidslinjen beskrevet av NRK

Les mer om saken hos NRK