Medieklipp

Tidlig overgangsalder øker risikoen for hjertesvikt og atrieflimmer

I studien har koreanske forskere analysert data fra over 1,4 millioner kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Forskerne har funnet ut at jo yngre kvinnene er ved overgangsalderen (menopausen), dess større er risikoen for hjertesvikt og atrieflimmer senere i livet.

Studien er nylig publisert i European Heart Journal

Østrogen har positiv effekt

Det viser seg at østrogenet som produseres hos menstruerende kvinner har en beskyttende effekt på sirkulasjonssystemet.

Med andre ord kan opphøret av menstruasjon og nedgang i østrogennivå gjøre kvinner mer sårbare for hjerte-og karsykdommer.

Observasjonsstudier i USA, Storbritannia, Australia, Japan, og i Skandinavia avslørte en signifikant økt risiko for hjerte- og karsykdommer hos kvinner med prematur og tidlig overgangsalder.

To prosent hadde prematur overgangsalder

Prematur overgangsalder er definert som overgangsalder før fylte 40 år. I den ferske studien hadde to prosent av deltagerne prematur overgangsalder.

Kvinner med prematur menopause, hadde 33 prosent høyere risiko for hjertesvikt og 9 prosent høyere risiko for atrieflimmer sammenlignet med kvinner som ikke hadde prematur overgangsalder, ifølge studien.

Dataene i studien er hentet fra den koreanske offentlige helsetjenesten.

Forskerne analyserte sammenhengen mellom ulik alder ved menopausen og forekomst av hjertesvikt og atrieflimmer.

I forkant av dette justerte forskerne faktorer som: alkohol, røyking, fysisk aktivitet, inntekt, kroppsmasseindeks (KMI), høyt blodtrykk (hypertensjon), diabetes type 2, dyslipidemi (en forstyrrelse i lipidstoffskiftet), kronisk nyresvikt, koronar hjertesykdom, hormonbehandling (HRT) og alder ved første menstruasjon (menarke).

De fant at sammenlignet med kvinner som var 50 år eller eldre da de kom i overgangsalderen, økte risikoen for hjertesvikt med 11 prosent for kvinner i aldersgruppen 45–49 år, 23 prosent i aldersgruppen 40-44 år og 39 prosent for kvinner som var under 40 år ved menopausen.

De gjorde tilsvarende funn når det gjaldt atrieflimmer. Der økte risikoen henholdsvis med 4 prosent, 10 prosent og 11 prosent.

Powered by Labrador CMS