Medieklipp

Ambulansepersonell i arbeid inne i ambulanse.

– Skjult sentralisering av verste sort

Marit Arnstad (Sp) reagerer sterkt på endringa i måling av hvor fort norske ambulanser når fram til pasientene.

Publisert Sist oppdatert

Den endringa er en invitasjon til å legge ned ambulanser i distriktet, sier Arnstad, som er parlamentarisk leder for Senterpartiet i Stortinget til Adressa (krever innlogging).

Som Adresseavisen meldte onsdag, skal helsedirektoratet endre målemetoden for norske ambulansers responstid - altså den tiden det tar for ambulansen å nå fram til pasienten i et akutt oppdrag.

De vil slutte å sjekke om et nasjonalt tidskrav for ambulansene innfris ute i kommunene.

Sp-kritikken er grunnløs

– Det er sentralisering av verste sort når det foregår gjennom et direktorat og uten politisk debatt. Dette er i realiteten en skjult sentralisering - sett i sammenheng med stykkpris-argumentasjonen fra direktoratet, sier Arnstad.

Arnstad er overbevist om at konsekvensen av endra måling av responstid, er at flere ambulanser omdefineres til dagberedskap eller legges ned. Fordi det framover kan se ut som at ambulansene når fram til pasientene kjappere, når de lengste utrykningene ikke telles med.

Helsedepartementet avviser at statistikk-endringene vil medføre sentralisering.

– Vi har en godt utbygget ambulansetjeneste, også i distriktene. Dette handler ikke om sentralisering, slik Senterpartiet hevder, men om at sykehusene får responstidsdata som de kan bruke til å forbedre ambulansetjenesten, skriver politisk rådgiver i departementet, Saliba Andreas Korkunc (H) i en mail til Adressa.

Les mer om saken hos Adressa (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS