Medieklipp

Svensk ambulanse.

Ser konsekvensene av færre ambulanser nattestid

Region Västerbotten har fått inn cirka 20 avviksrapporter om ventetider ved akutte oppdrag og trafikkulykker.

Publisert Sist oppdatert

SVERIGE: I vår ble det presentert planer for nedskjæringer i ambulansetjenesten i Skellefteå, står det i et innlegg i Norran.

En av tre ambulanser i drift på kveld og natt skulle flyttes fra Skellefteå for å styrke ambulansetjenesten i Umeå. Forslaget ble møtt av advarsler i en risiko- og konsekvensanalyse, og også fra ambulansepersonellet.

I analysen summerte ansvarlig tjenestemann nedskjæringen som en "maksimal risiko" og flagget tydelig for et mye dårligere tilgjengelighet for ambulanser i Skellefteå og i Robertsfors.

Moderaterna kritiserte forslaget.

Til tross for advarslene lot Sosialdemokraterna nedskjæringen skje.

Hvordan har det utviklet seg?

Dessverre ser vi nå de konsekvensene vi advarte mot. Region Västerbotten har fått inn cirka 20 avviksrapporter om ventetider ved akutte oppdrag og trafikkulykker.

I tillegg kommer avviksrapporter der politi og brannvesenet har rykket ut i stedet for ambulanse. Dette er en helt uakseptabel situasjon.

Anna-Lena Danielsson (S), i det ansvarlige helseregionrådet, ser likevel ut til å ta lett på situasjonen. Hun spres også desinformasjon om nedskjæringen.

I et intervju i Norran (22/8 2020), sier hon: ”Det er ikke en nedskjæring, det er en forflytning. Vi har forsterket.”

Det er ikke sant. Dette er definitivt en nedskjæring.

Etter endringen har Umeå lika mange ambulanser som før, Skellefteå har mistet en ambulanse på natt og Robertsfors, Norsjö og flere andre steder har mistet kapasitet på grunn av at ambulansen må sendes fra et annet sted, noe som gir lengre responstider.

Les hele innlegget hos Norran

Powered by Labrador CMS