Medieklipp

SARS-CoV-2, koronavirus. Illustrasjon: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Omikron-varianten dominerer nå i Norge

Omikron-varianten dominerer nå i Norge, i uke 52 utgjorde den 65,4 % av alle smittetilfellene som ble screenet eller sekvensert.

Publisert Sist oppdatert

Til og med uke 52 er det avdekket 16.312 tilfeller av varianten. 6143 tilfeller ble oppdaget i uke 52, mot 5195 i uke 51, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

– Tallene viser en liten økning av omikronvarianten gjennom julen, men det er vanskelig å vite hvorvidt disse tallene gjenspeiler den faktiske situasjonen de siste par ukene.

Det har imidlertid vært betydelig mindre testing enn ellers, og vi vil trolig få et riktigere bilde av smitteutviklingen nå når hverdagen igjen er i gang for de fleste, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Høyest andel i Troms og Finnmark

Omikron-varianten dominerte i uke 52 i alle fylker bortsett fra Agder.

Troms og Finnmark lå på en andel på 88,9 %, Nordland på 87 %, Viken hadde en andel omikrontilfeller på 74 %, Oslo lå rett etter på 73,6 %.

Lavest andel hadde Agder, som lå på 47,9 %. FHI har ikke brutt tallene ned på kommunenivå.

Andelen for Nordland, Troms og Finnmark er basert på små tall og må tolkes med forsiktighet.

– Vi ser at områder med høy smittespredning også har en høy andel av omikron-varianten, men ellers er det nok mye tilfeldigheter som styrer hvor stor andel av varianten som finnes i de ulike fylkene, sier Line Vold i FHI.

Viktig med vaksinering

FHI forventer en stor bølge med smitte de nærmeste ukene.

– Det viktigste nå er at uvaksinerte beskytter seg ved å ta første vaksinedose, og at alle som har tatt andre vaksinedose for mer enn 20 uker siden tar oppfriskningsdose, sier Line Vold i FHI.

Les hele saken på FHI sine nettsider.

Powered by Labrador CMS