Medieklipp

Blodtrykksmansjett.

Ny start-up: Vil måle blodtrykk med mobiltelefonen

Gründeren bak Siri - Apples taleassistent - utforsker nå helseteknologi som høres spennende ut til prehospital bruk.

Publisert Sist oppdatert

Glem den gamle blodtrykksmåleren. En tech-gründer jobber for at disse målingene kan gjøres med mobil.

Nå avslører Dag Kittlaus sitt nye prosjekt, skriver E24.

Norsk-amerikanske Dag Kittlaus er gründeren bak Apples taleassistent «Siri». Etter at han fikk samme krefttype som Steve Jobs, og overlevde, bestemte han seg for å utforske helseteknologi.

– Dette gjorde at jeg ble veldig interessert i digital helse og hva vi kan gjøre for å gi helsevesenet større gjennomslagskraft, sier han.

En tidligere investor i «Siri», kontaktet ham angående en mann ved navn Tuhin Sinha som er grunnlegger av flere helseteknologiselskaper i Silicon Valley. Han hadde funnet opp en teknologi som gjorde det mulig å måle blodtrykk med mobiltelefonen.

Bruker kamera og lommelyktfunksjonen

– Teknologien virker ved at du skrur på lommelykten. Så holder du deler av fingeren over lommelykten og deler av fingeren over kameraet, og i bunn og grunn lyser det opp blodårene dine, forklarer Kittlaus.

Dette gjør at man kan måle blodsirkulasjon og puls, forklarer han, noe som igjen fører til at man kan måle blant annet blodtrykk, variasjon i hjerterytme, pustefrekvens og blodoksygennivå.

Første gang Sinha forklarte teknologien for ham, syntes Kittlaus det hørtes «ganske stilig» ut.

– Men jeg skjønte egentlig ikke hva det kunne bety, sier han.

– Det var først da vi avsluttet vår andre telefonsamtale at det slo meg som en slegge.

«Den stille drapsmannen»

1,13 milliarder mennesker verden over har høyt blodtrykk, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Under én av fem har sykdommen under kontroll. Svært mange vet ikke engang at de har høyt blodtrykk, fordi det ofte ikke medfører symptomer – før det er for sent.

Derfor kalles høyt blodtrykk gjerne «den stille drapsmannen», særlig på grunn av den økte faren for hjerneslag og hjerteinfarkt.

Tradisjonelt måles blodtrykk av helsepersonell med blodtrykksmansjett og stetoskop, en 120 år gammel metode. Dette vil Kittlaus og hans partner nå revolusjonere, med selskapet som de har døpt Riva.

– Vi bygger en app hvor du kan ta blodtrykksmålinger på omtrent 15–20 sekunder, hvor som helst, fordi det medisinske systemet er i lommen din hele dagen, sier Kittlaus.

Vil bruke kunstig intelligens

Denne teknologien planlegger de å bygge videre til et virtuelt hjerteprogram, hvor leger kan «foreskrive» appen til sine pasienter og motta kontinuerlige data. Men Kittlaus har også hyret halvparten av teamet bak «Siris»-kunstige intelligens for å bygge maskinlæring for Riva.

– Vi kommer til å ha mer data om kardiovaskulær helse i løpet av de neste 12–18 månedene enn noen har hatt noen gang i historien, sier Kittlaus.

Ved hjelp av kunstig intelligens vil de blant annet finne ut akkurat hvordan blodtrykksmedisinene påvirker pasientene, og Riva vil også ansette egne leger og farmasøyter som kan følge opp medisineringen.

En studie gjennomført ved University of California, San Francisco, viste at pasientene fikk kontroll på blodtrykket sitt ti ganger raskere enn normalt ved hjelp av denne teknologien.

Det betyr dager eller i uker i stedet for måneder og år.

Vil utvide til Norge

Kittlaus, som er daglig leder i det nye selskapet, forteller at de for tiden gjennomgår en godkjenningsprosess hos det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA).

Blant rådgiverne deres er noen av de fremste blodtrykksekspertene i USA. Samtidig jobber de på spreng for å lansere en prøve-app nå til sommeren.

Les mer om saken hos E24

Powered by Labrador CMS