Medieklipp

Jørgen Nilsen skifter ansvarsområde fra prehospital til inhospital sykehusdrift.

Klinikksjef reagerer på nye anbefalinger om responstid: – Dette kan slå feil ut

Sist uke sendte Helsedirektoratet ut nye anbefalinger til fremstilling av responstid for akuttmedisin.

Publisert Sist oppdatert

I et høringsnotat fra helsedirektoratet til alle landets helseforetak anbefaler de at tiden det tar fra nødsentralen kontaktes til ambulanser er på stedet, ikke lenger skal oppgis som gjennomsnitt (Red.anm.: 90 persentil er korrekt, ikke gjennomsnitt), men som median responstid.

Klinikksjef for prehospitale tjenester ved Finnmarkssykehuset, Jørgen Nilsen, er skeptisk og sier til Altaposten at median responstid ikke nødvendigvis vil gi riktig bilde i Finnmark.

– Vi er opptatt av at det brukes riktige kvalitetsparametere, og ved bruk av median responstid istedenfor gjennomsnitts responstid, vil dette kunne gi et feilaktig bilde av reell responstid i Finnmark, der det er lange distanser, sier klinikksjefen.

Kan ikke kjøre oppdragene raskere

Nilsen forklarer videre at selv om den innsamlede dataen av responstiden brukes til dimensjoneringen i tjenesten, er prehospitale tjenester mest opptatt av å forbedre responstiden, uavhengig av utregningsmåten.

– Men skal vi innfri alle kravene i dag, med hensyn til den eksisterende anbefalingen angående responstid, må vi ha 10 flere ambulansestasjoner i Finnmark. Men dette vil ikke nødvendigvis føre til bedre kvalitet, for oppdragene på enkelte ambulansestasjoner kan bli svært sjelden, sier han.

Nilsen mener og at median responstid vil passe bedre i tettbebygde områder, og er skeptisk til om dette er rett for hele Finnmark.

Les hele saken i Altaposten (krever innlogging).

Powered by Labrador CMS