Medieklipp

Elektronmikroskopbilde av koronaviruset 2019 nCoV eller SARS CoV-2 som forårsaker covid-19. fra en pasient i USA den 21. februar 2020.

Japansk influensamedisin har effekt mot Covid-19, ifølge Kina

Legemiddelet, som er utviklet av den japanske produsenten Fujifilm Toyama Chemicals, førte til aksjeoppgang for selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Aksjene steg i Fujifilm Toyoma Chemical etter at kinesiske myndigheter uttaler at favipiravir, som også går under navnet Avigan, ser ut til å fungere effektivt mot Covid-19, melder the Guardian.

Zhang Xinmin, direktør for China National Center for Biotech Development, sa at favipiravir har vist oppløftende resultater i vitenskapelige studier i Wuhan og Shenzhen på 340 pasienter.

Korter ned tiden til viruset er borte i kroppen

– Den er sikker og har helt klart en effekt i behandlingen, sier Zhang.

Pasienter som fikk medisinen testet negativt på viruset etter en median på fire dager etter positiv testing, sammenlignet med 11 dager for dem som ikke fikk dette medikamentet.

Altså forkorter den tiden man er syk.

En annen studie i Wuhan fant at legemiddelet kan forkorte antall dager med feber fra et gjennomsnitt på 4,2 dager ned til 2,5 dag, ifølge CGTN.

Det var heller ingen bivirkninger.

I tillegg viste røntgenbilder forbedringer i lungene hos omtrent 91 prosent av pasientene som fikk favipiravir, sammenlignet med 62 % prosent som ikke fikk medikamentet.

Ikke så effektivt på de med alvorlige symptomer

Leger i Japan bruker medikamentet i kliniske studier hos koronavirus-pasienter med milde og moderate symptomer, og håper at det vil forebygge at virusene multipliserer seg i pasientene.

De antyder også at det ikke er så effektivt hos pasienter med alvorlige symptomer.

– Vi har gitt Avigan til 70-80 stykker, men det ser ikke ut til å virke så godt om virusene allerede har blitt mange, sier Mainichi Shimbun.

De samme begrensningene ser man også i studier på koronapasienter som har prøvd kombinasjoner av HIV-medisinene lopinavir og ritonavir, legger han til.

Fujufilm Holding har nå satt sammen et team på 100 ansatte som skal ta unna den økte interessen for medikamentet, ifølge Financial Times.

Japanske myndigheter har et lager på medisinen til to millioner mennesker, men selskapet har mulighet til å sette opp produksjonen.

Les mer om saken hos the Guardian

Powered by Labrador CMS