Medieklipp

Helseminister Bent Høie (t.v.) og Thoralf Bergersen, en hjerneslagpasient som gjenkjente symptomene basert på oppslag på t-banen og kom til sykehus før det var gått en time.

Hvor du bor avgjør hvor god slagbehandling du får

Norge er i verdenstoppen på håndtering av slag, men adressen din har noe å si for behandlingen.

Publisert Sist oppdatert

– For stor geografisk forskjell, mener generalsekretær i LHL Hjerneslag til NRK Troms og Finnmark.

I årsrapporten for håndtering av hjerneslag kritiserer LHL hjerneslag norske sykehus for at det er for store forskjeller i behandlingstilbud.

Sølvi Monsen Bagge fra Kirkenes fikk slag for fem år siden. Hun føler seg heldig som fikk den hjelpen hun hadde behov for, spesielt fra det ambulante rehabiliteringsteamet (ART) ved Kirkenes sykehus.

– Jeg har fått helt topp behandling. Vi er så heldig at vi har ART i Kirkenes som har fulgt meg opp i tre år etter slaget. De har hjulpet meg med alt mulig, sier hun.

Adressen avgjør behandlingen

Alle er nemlig ikke like heldige som Monsen Bagge, ifølge generalsekretær i LHL Hjerneslag, Tommy Skar.

– Satt på spissen så er adressen din ganske avgjørende for hvordan det skal gå når du får et hjerneslag, sier han.

– Hvis du for eksempel er i Drammen, hvor man får nesten 46 prosent til sykehuset innen fire timer, så er det tryggere der enn i for eksempel Haugesund, hvor under 30 prosent kommer seg til sykehuset innen samme tid.

Bare i Nord-Norge er det store forskjeller på hvilken behandling man får ved slag.

I rapporten kommer det frem at i Tromsø og Bodø skårer man høyt på måloppnåelse, mens Kirkenes, Hammerfest, Mo i Rana, Narvik og Vesterålen kommer dårlig ut.

Det skåres spesielt lavt på oppfølgning etter slag, forklarer Skar.

– På dette punktet er det så store variasjoner i Norge. I Stavanger har de 98 prosent på dette punktet, mens i Narvik er det 15 prosent, sier Skar.

Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS