Medieklipp

Helseminister Bent Høie.

Høie vil sende nødrespiratorene til utlandet

Bent Høie bekrefter at regjeringens nødrespiratorer aldri vil bli brukt i Norge, men vet ennå ikke hvilke land han vil sende dem til.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen bestilte i mars i fjor 1000 nødrespiratorer for å bekjempe koronaviruset, men nesten ett år senere har de fortsatt ikke hentet nødrespiratorene på fabrikken.

I løpet av mars kan de ifølge produsentene hentes på fabrikken, men myndighetene krever at de kvalitetsmerkes først.

– Vil nødrespiratorene bli brukt i Norge under pandemien?

– Nei, vi er nå i en situasjon der vi har anskaffet så mange ordinære respiratorer at det ikke er behov for nødrespiratorer, slik jeg ser det, sier helseminister Bent Høie (H) til VG.

Respiratorkapasiteten er ifølge Høie betraktelig høyere enn i mars/april, fra i underkant av 700 til i underkant av 1100 nye, ordinære respiratorer.

– Flere sykehus sliter nå med intensivkapasiteten. Har den største svakheten vært utstyr eller personell?

– Det vanskeligste har hele tiden vært personell. Men dyktig personell trenger også utstyr. Det var aldri slik at vi prioriterte det ene foran det andre.

Kontakt med WHO

Høie sier at nødrespiratorene kan være et verktøy og alternativ til de landene som i dag bruker håndholdte pumper for pustehjelp.

– Vi jobber videre med å se på hvordan disse kan brukes i andre land som nå vil ha større nytte av dem. Ikke bare under pandemien, men også ellers. Mange land har liten tilgang på avanserte respiratorer, sier Høie og legger til:

– Vi har kontakt med Verdens helseorganisasjon (WHO), som er positive til nødrespiratorene. Nå avventer vi CE-merkingen og så vil et WHO-panel gå gjennom dokumentasjonen og se på hvilken bruk og hvilke samarbeidsland som er aktuelle.

Powered by Labrador CMS