Medieklipp

Hennes svært syke ektemann måtte krype til ambulansen – døde kort tid etterpå
Bostedet deres var for trangt til en ambulansebåre, ifølge ambulansepersonellet.
SVERIGE: Derfor måtte Lennart Tengelin, 69, krype gjennom huset til båren. Det ble det siste han gjorde i livet, skriver Sveriges Television.
Lennart Tengelin var i bunn og grunn en sterk og frisk person, ifølge enken Lisbet Tengelin. Men i vår fikk han mer og mer komplikasjoner med et blødende magesår.
Han ble operert, og det var ingenting som paret opplevde som livstruende.
Ble forvirret
Men Lennart ble ikke friskere, og han fikk kraftig oppkast.
– Han kastet opp så mye at han ble forvirret. Det blir man når saltlageret i kroppen er for lavt, sier Lisbet som selv er sykepleier.
Den 16. juni kort tid etter at Lennart kom hjem etter å ha fått behandling for lave saltlager, ble det akutt igjen.
Ambulanse ble tilkalt til huset i Hjärnarp.
Men det var for trangt for båren, meddelte ambulanspersonellet.
Den koronakledda ambulansearbeideren som kom inn i stuen kontrollerte ikke Lennarts tilstand i særlig omfang. Han fikk heller ikke drypp, ifølge Region Skånes avviksmelding.
– De rørte ham ikke før han fikk munnbind på trappen, sier Lisbet.
Falt sammen og kastet opp
– Ambulansearbeideren spurte om Lennart kunne gå. Det kunne han ikke. Lenart ville hjelpe til, og sa «jeg får vel krype da». Men han var forvirret, forteller Lisbet Tengelin som selv ble så sjokkert at hun ikke stoppet krypingen.
– Jeg spurte: ”Finnes det ingen annen måte å gjøre det på»? Hun svarte «Vi får se.»
Lennart krøp cirka 30 meter ut til verandaen. I verandatrappen falt han med hodet først, kastet opp og ble liggende. Den siste biten ble han båret i et teppe, forteller Lisbet.
Det ble påbegynt hjerte- og lungeredning, men framme på sykehus ble han erklært død.
Årsak: Hjertestans som følge av væskemangel, samt mulig saltmangel. Det står det i Lex Maria-meldingen (en slags avviksmelding, red.anm.).
Sykepleieren ventet utenfor
Åsa Rudin er sjefslege på medisinsk service med ansvar for pasientsikkerheten i forvaltningen. Hun har skrevet en anmeldelse til Inspektionen för vård och omsorg (IVO) (tilsvarer Helsetilsynet i Norge, red. anm.)
– Ambulansteamet velger at den som er minst erfaren går inn og vurderer pasienten. Det er ikke våre rutiner. Det er den som er legitimert og mest erfaren som skal gå inn, sier hun.
Et lengre intervju med Åsa Rudin finner du her.