Medieklipp

Norsk AW101 lander på St. Olavs hospital 13. september 2019.

Hårreisende og særdeles uakseptabelt

Regionrådet opprørt over at helikopterplattform på sykehuset er utsatt.

Publisert Sist oppdatert

Leder Stian Brekkvassmo i Namdal regionråd er ikke nådig etter utsettelsen av utbygging av helikopterplattform ved Sykehuset Namsos, skriver Namdalsavisa (krever innlogging).

NAMSOS: NA har tidligere skrevet at utbygging av landingsplass for AW101-helikopter ved sykehuset er utsatt for fjerde gang.

Styret i NAWSARH-prosjektet (Norwegian All Weather Search and Rescue Helicopters) har ikke godtatt styringsgruppa for landingsplasser sitt forslag på å starte forprosjekt i Namsos.

Årsak: Det skal ha dukket opp utfordringer med landingsplassen på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø, som har ført til at avgjørelsen om oppstart i Namsos er utsatt for fjerde gang.

– Det er hårreisende at Tromsø blir satt opp mot Namsos når Namsos har ligget i kø i så mange år. For regionrådet og de 12 kommunene i nedslagsfeltet for sykehuset, er det en særdeles uakseptabel situasjon, sier Stian Brekkvassmo, som er leder i Namdal regionråd.

Regionrådet ber om at det snarest blir funnet ei politisk løsning, slik at utbygginga kan starte.

I en uttalelse, som er sendt til tre ulike departement, alle medlemmer i de berørte stortingskomiteer og trønderbenken på Stortinget, tar regionrådet et kraftig oppgjør med at utbyggingsplanene er utsatt.

« Utsettelsen settes i sammenheng med utbygging ved UNN i Tromsø.

Vi finner ingen fornuft i at landingsplass i Namsos skal utsettes som følge av utfordringer med et prosjekt i en annen helseregion, skriver regionrådet og viser til at basestasjonen for AW101 i Midt-Norge (Ørlandet) blir etablert på et tidligere tidspunkt enn nord i landet (Banak og Bodø).

Forunderlig

Brekkvassmo mener det er forunderlig at styret i NAWSAHR-prosjektet med sin stoppordre til forprosjekt i Namsos i realiteten kutter den nasjonalt vedtatte akuttkjeden i Trøndelag – altså akuttsykehusene St. Olavs hospital, Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos.

– Vi finner det meningsløst at bare to av tre viktige akuttsykehus skal ha godkjent plattformløsning for AW101, sier han og regionrådet.

Han peker på at Sykehuset Namsos dekker lange, tøffe havstrekninger med viktige fiskefelt og en havbruksnæring i sterk vekst.

– Vi har store fjellområder og distriktskommuner med lange avstander inn til sykehuset. Redningshelikopteret spiller en betydelig rolle for innbyggernes trygghet i hele regionen, som også er sykehusets nedslagsfelt.

Vi forutsetter at ambulanseflåten suppleres med tilfredsstillende kapasitet og beredskap av helikopter og fly for at den prehospitale beredskapen i Helse Nord-Trøndelag skal være forsvarlig, sier Brekkvassmo.

Les mer om saken hos Namdalsavisa (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS