Medieklipp

SARS-CoV-2, koronavirus. Illustrasjon: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

FHI: Økning i koronasmitte og innleggelser

Smittespredningen og antall nye sykehusinnleggelser og dødsfall på grunn av covid-19 er økende.

Publisert Sist oppdatert

Smittespredningen og antall nye sykehusinnleggelser og dødsfall på grunn av covid-19 er økende. Dette er sannsynlig starten på en ny covid-19 bølge i Norge. Dette skriver FHI i en ny ukesrapport for koronasmitte.

Det er usikkert hvor stor denne bølgen vil bli, men trolig vil en vinterbølge med de variantene vi kjenner nå, ikke gi en betydelig større belastning på sykehusene enn sommerbølgen i 2022 ga.

Helseinstitusjonene må ha beredskap for flere innleggelser, flere utbrudd og for større sykefravær.

Økning i sykehusinnleggelser

Sykehusinnleggelser covid-19: Antall nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak har økt de siste to ukene.

Det er foreløpig rapportert om 166 nye pasienter i uke 44 og 150 i uke 43, etter 120 i uke 42. Tall for siste uke forventes oppjustert.

Dødsfall covid-19: Antallet ukentlige dødsfall har ligget relativt stabilt mellom 22 og 36 fra uke 34 til uke 43, men økte til 44 i uke 44. Antallet for siste uke forventes oppjustert.

Andre luftveisinfeksjoner

Til tross for at det er influensavirus i omløp, er det foreløpig ingen tegn til at vinterens influensaepidemi har begynt. Prevalens av influensa ligger på ca. 1.9 % av de testede og er på meget lavt men økende nivå, som vanlig for årstiden.

Høstens influensavaksinering er i gang, og personer i risikogruppene og andre målgrupper oppfordres til å vaksinere seg.

Vaksinasjonsdekningen blant barn i risikogruppene er foreløpig svært lav, og det er viktig at disse barna får tilbud om vaksine nå.

Antall påvisninger av RS-virus er foreløpig lavt, men stigende. Utviklingen de neste ukene vil gi mer innsikt i om vi nå ser begynnelsen på en tidlig RS-virusepidemi.

Les hele rapporten på FHI sine nettsider.

Powered by Labrador CMS