Medieklipp
Espen (34) er blitt reddet fra overdose fire ganger
– Overdoseteamet er hverdagshelter, sier Espen Hanssen, rusmisbruker fra Trondheim. Byen har redusert antall overdosedødsfall betraktelig – Oslo og Bergen har fem ganger så mange dødsfall i forhold til innbyggertall.
– Overdoseteamet er hverdagshelter, sier Espen Hanssen, rusmisbruker fra Trondheim. Byen har redusert antall overdosedødsfall betraktelig – Oslo og Bergen har fem ganger så mange dødsfall i forhold til innbyggertall, skriver TV2 Nyhetene.
– Vi må være sammen med brukerne der de er. Vi må gå rundt i miljøene for å se på hvordan tilstanden er og for å få tak i de rusmisbrukerne som sliter. Vi prøver også å få de videre i systemet der det er behov for det, sier Jan Erik Skjølås, fagleder og psykiatrisk sykepleier ved helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune.
De seks sykepleierne som jobber i teamet er blitt et kjent syn i bygatene.
Espen Hanssen var 20 år da han satte si første sprøyte. Nå er rusmisbrukeren 34 år og har vært døden nær fire ganger.
Hanssen har møtt overdoseteamet mange ganger, og gir derfor Jan Erik en skikkelig bjørneklem når de to treffes i en park like ved domkirka i Trondheim.
Det var etter mange overdosedødsfall i 2001 Trondheim kommune fant ut at noe måtte gjøres for å få ned den dystre statistikken. Kuren ser ut til å ha virket – trøndernes hovedstad hadde i 2010 fire overdosedødsfall. Til sammenligning hadde Bergen 23 og Oslo 69 – rundt fem ganger flere sett i forhold til innbyggertall.
– Ingen pekefingermentalitet
– Jeg synes at de er flinke, sier Morty, som har vært nykter i to år nå.
– Det er ingen pekefingermentalitet fra overdoseteamet, for det nytter ikke i disse miljøene. Man må snakke til folk, ikke ovenfra og ned, slik det gjøres andre plasser i helsevesenet, sier Morty.
Sykepleieren er glad for å bli satt pris på.
Alle som tar overdose i Trondheim blir fulgt opp. Overdoseteamet har tre kriseplasser hvor misbrukere kan bli innlagt til behandling i 14 dager. Selv om statistikken går nedover er det fortsatt en stor jobb å gjøre.
Bergen ønsker tilsvarende
Roy Juvik i Utekontakten i Bergen, som i 2010 fikk en ny topp med 23 overdosedødsfall, ønsker seg en lignende oppfølging i Bergen.
– Hvis ambulansen rykker ut til et selvmordsforsøk vil dette utløse en prosedyre for oppfølging av personen og i de fleste tilfeller også oppfølging av pårørende. Jeg ser ingen grunn til at man skal behandle overdosetilfeller og selvmordsforsøk ulikt. De er like alvorlige, sier Juvik til TV 2.