Medieklipp

Charles Aune-Lundberg på NRK-serien 113 sin første sesong.

Endring i helsepersonellovens § 29 c: – Det er en stor seier for oss

Helsepersonell skal heretter få tilgang til pasientens tidligere journaler, uten å måtte spørre lederen først.

Publisert Sist oppdatert

Det vil flertallet på Stortinget, melder NRK Nyheter.

– Jeg er svært takknemlig for vedtaket Stortinget har gjort. Dette gjelder jo situasjoner der helsepersonell ønsker å avklare om den helsehjelpen som var gitt var riktig for pasienten, sier Haakon Lindekleiv.

Han er medisinsk fagsjef ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Tirsdag gikk flertallet i Stortinget inn for å endre helsepersonellovens §29c. Det var UNN som i 2018 sendte en forespørsel til Helse- og omsorgsdepartement om ei endring i denne paragrafen.

– Dette er viktig for egen læring og kvalitetssikring. Dette vil gjøre at helsepersonell lærer bedre og vil gi bedre pasientbehandling, sier Lindekleiv.

Endringa går i korte trekk ut på at helsepersonell slipper å sende anmodning til en leder for innsyn i journalen til en av sine tidligere pasienter. Nå må de søke om tilgang til spesifikk informasjon i en journal som lederen må finne fram før de kan få tilgang. Dette oppleves av mange som ressurskrevende i en hektisk arbeidshverdag.

– Stor seier

Dette har vært tema i flere av episodene av 113 som forteller om hvordan dette er en utfordring for hele Helse-Norge. Det hindrer blant annet ambulansearbeidere fra å lære av sitt eget arbeid.

Ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg var den som tok opp spørsmålet internt i avdelinga på UNN. Han er veldig fornøgd med resultatet.

– Det er en stor seier for oss i ambulansetjenesten. Jobben til vår som ambulansearbeider er å redde liv, derfor er dette viktig for pasientsikkerheten.

Lovendringen kan blant annet gjøre slik at de som jobber i akuttjenesten kan gå inn i ettertid og se om det ble gjort riktige vurderinger.

– Vi er helt avhengig av å kjenne igjen problemstillinger siden vi må ta raske avgjørelser og treffe riktig. Da kan vi se om det er noe vi kunne gjort annerledes, sier Lundberg.

Ikke alle er glade

Astrid Weber er erfaringskonsulent ved UNN. Hun deler ikke Lindekleivs og Aune-Lundbergs optimisme for endringa.

– Med ny lovtekst vil helsepersonell kunne logge seg inn, lete etter det de mener er relevant for læring. Og i det vil de komme til å lese taushetsbelagte og konfidensielle opplysninger som ikke er relevante for dem. Det er kritikkverdig, sier hun.

Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS