Medieklipp

Blodoverføring.

Berlevåg er landets første kommune som er sertifisert i fullblodstransfusjon

Berlevåg er første kommune i Norge som er sertifisert for fullblodstransfusjon fra nødblodgivere i egen lokal vandrende blodbank.

Publisert Sist oppdatert

Etter en vellykket sertifiseringsøvelse ble Berlevåg kommune 3. juni godkjent som vandrende blodbank, og kan ta i bruk fullblodstransfusjon fra nødblodgivere til behandling av pasienter med livstruende blødning. Dette skriver Helse Nord på sine nettsider.

Berlevåg er første pilotkommune som er sertifisert i et nasjonalt system for styrket blodberedskap for pasienter med livstruende blødning på steder langt fra nærmeste sykehus.

Godt forberedt, engasjert og dyktig helsepersonell i kommunen bidro sterkt til en vellykket sertifisering.

Del av større pilotprosjekt

Dette er en del av prosjekt blodberedskap, som ledes av Helse Nord med støtte fra Haukeland Universitetssykehus, Forsvarets sanitet og blodbankene ved Finnmarkssykehuset og ved UNN i Tromsø.

Hovedmålet for pilotprosjektet er at lokalsykehus i Finnmark, Longyearbyen sykehus, pilotkommunene Alta, Vadsø, Berlevåg og Nordkapp, samt prehospital ambulansetjeneste gjennom utdanning og trening skal bli i stand til å starte tidlig balansert blodtransfusjon til pasienter med livstruende blødning.

– Det er gledelig å kunne styrke helseberedskapen i Finnmark ved hjelp av et nytt verktøy i verktøykassen til helsepersonellet.

Det er planlagt å gjennomføre tilsvarende sertifiseringsøvelser i Alta, Nordkapp og Vadsø kommune i løpet av høsten 2022 sier administrerende direktør i Helse Nord RHF, Cecilie Daae.

Les hele saken på Helse Nord sine nettsider.

Powered by Labrador CMS