Medieklipp

Alle de innlagte barna har hatt behov for intensivbehandling i ett eller flere døgn.

Advarer mot feildiagnostisering av barn under pandemien

Leger ved en av landets største barne- og ungdomsklinikker er bekymret over at alvorlig syke barn med nyoppdaget diabetes kommer sent til sykehuset, og advarer mot feildiagnostisering.

Publisert Sist oppdatert

I flere tilfeller de siste månedene har Barne- og ungdomsklinikken ved Akershus universitetssykehus (Ahus) fått inn alvorlig syke barn med nyoppdaget type 1-diabetes som har blitt innlagt på et sent tidspunkt, skriver Dagens Medisin.

– Vi har sett at flere barn med nyoppdaget diabetes er veldig syke når de kommer til oss på sykehuset, sykere enn vi er vant til. De pårørende forteller at de gjentatte ganger har vært i kontakt med helsevesenet uten å bli henvist videre til oss. Vi får inntrykk at det er den pågående pandemien er en av grunnene til at de kommer for sent, sier overlege Karianne Tøsse ved Barne- og ungdomsklinikken ved Ahus til Dagens Medisin.

Syreforgiftning, ketoacidose, skyldes alvorlig insulinmangel, og kan være livstruende. Tilstanden kan innebære magesmerter, oppkast og raskt pust, symptomer som kan forveksles med virusinfeksjon.

Legene ved Ahus har i seks tilfeller fått inn pasienter med familier som oppgir at de har vært i kontakt med AMK, fastlege eller legevakt, men ikke blitt sendt videre.

– I disse tider med økt press på helsetjenesten på grunn av covid-19, må vi også huske på de andre diagnosene og passe på at barn kommer til behandling.

Hun peker på at helsepersonell for eksempel kan spørre om barna tisser ofte og mye.

Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS