Luftambulanse

Politiet ba om transporthjelp av luftambulanse – fikk avslag

Publisert Sist oppdatert

Politiet trodde de stod overfor en terrorhandling, og at Valdresekspressen var kapret. Da de ringte AMK og ba luftambulansen om transportstøtte, fikk de avslag, skriver NRK.
– Det var en riktig avgjørelse. Slik må det være, sier Norsk Luftambulanse.
Etter trippeldrapet i Årdal har politiet fått mye kritikk for lang responstid. Den ubevæpnede patruljen som ble sendt fra Lærdal, brukte godt over én time på å nå frem.
Da det etter hvert gikk opp for nødetatene at bussulykken ved Holsbruvatnet 4. november 2013, var en langt mer alvorlig hendelse – kanskje en terrorhandling – ringte politiet og spurte om transportstøtte.
I et lydopptak NRK har fått tilgang til, svarer AMK at ambulansehelikoptre som hovedregel ikke frakter politi, og at dette er en absolutt regel.
Koordinatoren på AMK-sentralen handlet i tråd med retningslinjene for bruk av luftambulansen. Der står det at de ikke skal benyttes til andre politioppdrag enn SAR (Search and rescue, journ.anm.).
«Etter nøye vurdering kan imidlertid politi følge med for å sikre en trygg gjennomføring av akuttmedisinske oppdrag», heter det.
– Hva er viktigst? Redde liv, eller følge absolutte regler?
Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, er ikke i tvil.
– Redde liv. Punktum.
Han mener luftambulansen bør kunne brukes på lik linke med 330-skvadronen til frakt av politi dersom liv og helse står på spill.
Etter å ha hørt lydopptaket synes han operasjonssentralen i Sogn og Fjordane var ganske klar i sin bestilling.
– Liv, legeme og helse kommer alltid først. Nå er jeg kjent med at det er et regelverk, men i et langstrakt land som Norge, er det aller viktigste at nødetatene ankommer åstedet.
Men i dette tilfellet var alle døde allerede?
– Det var det ingen som visste. I denne samtalen visste de ikke at de var døde.

– Må skille tjenestene

Flygesjef Erik Normann i Norsk Luftambulanse og Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten ANS er uenige med Politiets Fellesforbund.
– Her snakker vi om to forskjellig tjenester. Ambulansehelikoptertjenesten er en avansert akuttmedisinsk ressurs. De må kunne ivareta den tjenesten og sin integritet knyttet til det å være en ambulanseressurs, og ikke bli blandet sammen med politiet på den måten, sier Bolstad.
Normann sier avgjørelsen som ble tatt i Årdal var riktig.
– Det ble handlet i tråd med retningslinjene, og slik skal det være, sier han.
– Jeg har full forståelse for at de pårørende og de som skal hjelpe til, som i dette tilfellet, kan bli frustrerte, men i det store bildet er det riktig å ha et sånt skille i samfunnet.
Han mener det er viktig at folk kan føle seg trygge på det er medisinsk hjelp som kommer når man ringer 113.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS