Luftambulanse

Ny app skal hindre ny Sollihøgda-ulykke

Publisert Sist oppdatert

Redningshelikoptrene og luftambulansetjenesten får nå et nytt hjelpemiddel om bord. På et nettbrett kan redningsfolkene se hindringer som kraftlinjer og lyktestolper der de skal lande, skriver NRK Nordland.

Les også pressemelding fra Luftambulansetjenesten: – Nå kan helikoptrene våre møte bilambulanser, hente pasienter og plukke opp og sette av redningsmannskaper på en tryggere måte enn før. Det gir økt sikkerhet og bedre koordinering mellom de ulike leddene i tjenesten, sier daglig leder i Luftambulansetjenesten ANS, Øyvind Juell.
I 2014 omkom to personer og en ble hardt skadd, da et luftambulasehelikopter under landing traff en høyspentledning på Sollihøgda og havarerte.
Havarikommisjonen foreslo i etterkant at kartleggingen av landingsplasser måtte bli bedre. Og appen «Landing Zone North» er svaret. «Landing Zone North» ble tilgjengelig i AppStore fra slutten av mars 2017. Android-løsningen vil bli lansert i løpet av våren 2017.

Nytt hjelpemiddel

– Det viktigste for oss er at vi har oversikt over luftfartshindringer på tur inn og ut av en landingsplass. Denne appen samler informasjon fra flere forskjellige databaser og gir oss oversikten, sier Kjetil Vik som daglig er fartøysjef om bord Sea King-helikoptrene. Han er også prosjektleder for utviklingen av appen.
På appen kan redningsfolkene se alle kraftlinjer, lyktestolper og andre kjente hindringer for helikoptrene. Appen inneholder detaljerte kart, satellittfoto og bilder.
– Våre operatører flyr i dårlig vær, i mørke, i snøbyger, i all slags vær. Å da ha et digitalt verktøy som er oppdatert med kjente landingsplasser og kjente hinder, vil være med på å øke flysikkerheten, sier Roy Inge Jenssen, rådgiver i Luftambulansetjenesten HF.
Besetningene i luftambulanse- og redningshelikoptertjenesten kan foreslå å registrere, endre eller slette landingsplasser. Superbrukere hos hver operatør har tilgang til å godkjenne forslag. Den nasjonale oversikten vil bli oppdatert daglig.
Les mer om sake hos NRK

Powered by Labrador CMS