Luftambulanse

Én legevakt til sju millioner innbyggere

Publisert Sist oppdatert

Når den norske luftambulanselegen Marius Rehn går på nattskift, er han eneste utegående lege for Londons sju millioner innbyggere. De betjener han per bil, skriver NRK Verden.

I en gang i øverste etasje på Royal London Hospital øst i London sitter to menn på kne foran en sekk. Den ene leser fra en liste, den andre sjekker om tingene finnes i sekken, og kvitterer med et «check». Det er lørdag kveld, og den skal de tilbringe i bil ute i London-natten.
De to tilhører London Luftambulansetjeneste, en tjeneste som om natten befinner seg på bakken.
– En av grunnene er all bakgrunnsbelysningen i London. Den gjør at vi ikke kan bruke nattbriller. I tillegg er det få landingsplasser, forklarer lege Marius Rehn.
Sammen med paramedic Peter Shepherd fyller han opp legevaktsbilen med utstyr, deriblant skuddsikre vester. De må med i tilfelle de blir tilkalt til knivstikkinger. På bena har de vernestøvler med ståltupp. Ofte må de bistå folk som enten har falt eller hoppet foran tog og undergrunnsbane.
Når alt er sjekket, svinger Shepherd bilen ut fra sykehuset, ut på hovedveien og blir stående bom fast i den seige London-trafikken. Med helikopteret kan de være nærmest hvor som helst i stor-London på 10-15 minutter, med bil er det en helt annen historie. Ansvarsområdet er alt som befinner seg innenfor motorveien M25 som omkranser London.
– Å være i trafikken er frustrerende dessverre, men det er bare sånn jobben vår er. Mange folk krysser veien, det er svært travelt, sier Shepherd mens han svinger bilen mot høyre og klarer å komme gjennom en liten lomme i den motgående trafikken.

Knivstikkinger, trafikkulykker og fall

Det sier seg selv at den enslige legevaktsbilen ikke kan være til stede på alle ulykker. Derfor siles det kritisk i Londons AMK-sentral (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral, kommunikasjonssentral).
Når NRK besøker sentralen som ligger mellom Waterloo togstasjon og Themsen, tikker antallet anrop inn på skjermer rundt om i lokalet der vaktlaget sitter.
En fjerdedel er knivstikkinger, det er sted mellom seks til åtte knivstikkinger i London per dag. Så er en fjerdedel trafikkulykker, med myke trafikanter som fotgjengere og syklister. Og så er det fall fra høyder, altså broer og bygninger. Og så er det en gruppe som går på diverse, som kan være folk som ligger under tog, t-bane, hengninger, brann og drukninger, forteller Rehn.
På grunn av det høye innbyggertallet i London, har det dermed blitt mange tilfeller og skader for den norske legen i det omlag halvannet året han har vært på utlån fra Norsk Luftambulanse.
Les mer om saken hos NRK Verden

Powered by Labrador CMS