Kronikk

Under transport har ambulansepersonell ingen klar hjemmel for å utøve tvang og sikre pasienten under transport.

Mangler hjemmel til å bruke tvang: Setter pasienters liv og helse i fare

Ambulansepersonell har ingen klar hjemmel i lovgivningen for å utøve tvang nødvendig for å sikre pasienter under transport. Likevel svarer sju av ti i en studie at de har utøvd tvang i løpet av de siste seks månedene.

Publisert Sist oppdatert

KRONIKK

Tenk deg en situasjon der du som ambulansepersonell henter en person som ikke samarbeider og som nekter å ha på seg sikkerhetsbeltene på båren under transporten. Du har ingen klar hjemmel i helselovgivningen for å utøve tvang for å sørge for en sikker transport, så skal du da be om politiets bistand selv om du egentlig ikke trenger den? Eller skal du håndtere situasjonen selv ved bruk av mild tvang som for eksempel å skyve pasienten tilbake på båren og holder over utløser på sikkerhetsbeltene på båren?

Slike situasjoner står vi som ambulansepersonell i ganske ofte. Politiet blir bedt om å bistå til oppdrag der tvang er nødvendig, selv om vi som ambulansepersonell i praksis ikke trenger politiets hjelp.

Abonnementstilbud

Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet

PLUSS
49,-
Første måned

Ordinært abo 79,- etter først mnd.

BESTILL

PLUSS
599,-
12 mnd.

Abonnentet gir tilgang til alle nettsaker

BESTILL

STUDENT
199,-
Første året

Fornyelse: 275 i året. Tilgang til alle nettsaker

BESTILL

Powered by Labrador CMS