Innenriks

Vil motivere flere gutter til å søke helsefag

Publisert Sist oppdatert

NTNU arrangerer Guttedag for å få flere mannlige søkere til helsefagene. Universitetet i Stavanger ser en økning i andelen menn ved bachelor i sykepleie, ifølge Universitetsavisa.

Regjeringen innfører nå guttepoeng på flere studium.
Loven ble endret fra 1. januar 2018, slik at ekstrapoeng ikke skal begrenses til jenter,
NTNU har foreløpig ikke søkt om tilleggspoeng for mannlige søkere. Ifølge Anne Borg, prorektor for utdanning, vil NTNU prøve med andre tiltak først. Et slikt tiltak er Guttedagen, som arrangeres 31. januar- 1. februar.
– Dette er første gang vi arrangerer Guttedagen i Trondheim, forteller Ingrid Olsen, rådgiver ved Fakultet for naturvitenskap.

Kjønnsubalanse

Arrangementet er for alle gutter som går siste året på videregående eller har studiekompetanse. 12 helse- og sosialfag ved NTNU med færre enn 40 prosent gutter skal frontes.
– Det stilles politiske krav om å sette i gang tiltak der det er kjønnsubalanse, sier Olsen.
Medisin er ett av fagene der det er kjønnsubalanse- 69,5 prosent av studentene ved NTNU er jenter.
– Her har jenteandelen økt kraftig de siste årene. Også i psykologi har det blitt stadig flere jenter. I fag som sykepleie har imidlertid kvinneandelen alltid vært høy, sier Olsen.
Tall fra Samordna opptak viser at bare 13 prosent av studentene som ble tatt inn ved sykepleiestudiet ved NTNU i 2018 var gutter.
Tall fra Samordna opptak viser at andelen menn i helsefag er lav over hele landet.

– Målet er 20% menn

Forbundsleder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet sier det er svært viktig å få flere menn inn i yrket.
– Vi jobber med rekruttering av menn til sykepleierutdanningen og har som mål at 20% av de som begynner i 2020 er menn, sier By.
Les mer om saken hos Universitetsavisa

Powered by Labrador CMS