Innenriks

Redder liv i nabolaget

Publisert Sist oppdatert

Tid er alt. Det er i hvert fall Morten Bakkeruds filosofi. Nå har han hengt opp Augerøds første hjertestarter i egen garasje, ifølge Moss Avis.
Morten Bakkerud teller snart 20 års arbeidserfaring fra ambulansetjenesten i Østfold. Han vet hvor avgjørende få minutter kan være. Han har sett konsekvensene av å vente for lenge.

Ikke i tvil

– I Danmark har de for eksempel rødmerket alle hjertestartere i turistkartet. I Norge er det derimot mest prat om tilgjengeliggjøringen av det, sier Våler-innbyggeren.
Da den nye jobben i Medi-dyne ga han tilgang på en hjertestarter, var han derfor aldri i tvil.
– Jeg hadde tenkt på dette lenge. Det er jo lovpålagt å ha et brannslukkingsapparat i hjemmet. Hvorfor må en hjertestarter være prisgitt visste mennesker på offentlige steder? Nå henger den innerst i garasjen i Augerødbakken. Hjertestarteren skal kunne hentes ut av alle.
– Hjertestans rammer alle aldre, og Augerød er blitt et stort boligfelt med veldig mange mennesker. Studier viser at overlevelsen øker hvis en hjertestarter er tilgjengelig.

Ring først

Og det eneste du kan gjøre feil er å ikke skru den på.
– Den gir deg en grundig veiledning, men det er også viktig å ringe ambulansen først. Hjertestarteren erstatter ingenting, men kommer som en førstehjelp i tillegg, forklarer han.
Les mer om saken i Moss Avis

Powered by Labrador CMS