Innenriks

Frykter at ondsinnede kan utnytte sikkerhetshull i Nødnettet

Publisert Sist oppdatert

Nasjonal sikkerhetsmyndighet krever strakstiltak for å hindre at ondsinnede utnytter sikkerhetsmessige hull i Nødnettet, ifølge NRK.

Bakgrunn: Driftet Nødnett ulovlig fra India og IT-arbeidere i India hadde tilgang til Nødnett i 14 måneder
Pressemelding fra DNK: – Vi ser alvorlig på saken
Les også: Underleverandør nekter for Nødnett-lovbrudd
Mer: Nødnettskandalen kan havne hos PST
Tidligere: IT-arbeidere i India har fortsatt tilgang til Nødnett
Kravet kommer som et resultat av en granskning gjennomført etter NRKs avsløring om at Nødnettet i lang tid ble driftet fra India. Men Nasjonal Sikkerhetsmyndighet er svært ordknapp når det gjelder granskningen av Nødnettet og dets underleverandører.
– Det vi kan konstatere er at det har vært brudd på sikkerhetsloven med flere alvorlige avvik, sier avdelingsdirektør Vigdis Grønhaug i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).
NRK avslørte i februar hvordan indiske IT-arbeidere hos underleverandøren Broadnet over lang tid hadde driftet datalinjene til det samfunnskritiske Nødnettet fra India. Dette skjedde helt i strid med avtaler og regelverk, og uten at IT-arbeiderne var sikkerhetsklarert eller hadde nødvendig autorisasjon.
Sikkerhetsloven fastslår at det samfunnskritiske Nødnettet skal driftes fra Norge. NRK har tidligere fortalt at nettet i hele 14 måneder hadde vært driftet fra India.
Nødetatene er helt avhengig av Nødnettet ved ulykker og alvorlige hendelser og terroraksjoner.
Underleverandøren Broadnet har overfor NRK benektet at det har foregått lovbrudd, men nå fastslår Nasjonal Sikkerhetsmyndighet altså at det har vært alvorlige brudd på sikkerhetsloven.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS